Anton Raphael Mengs, 'Het oordeel van Paris' (c.1757), Hermitage Museum in St. Petersburg.
OUD AGENDAITEM

Classic Beauties: schoonheidsideaal van de 18e eeuw

In de Hermitage Amsterdam komen deze zomer een collectie bijzondere schoonheden bijeen. De kracht en elegantie van hun lichamen heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd: (marmeren) beelden, schetsen en schilderijen hebben allemaal geprobeerd hun schoonheid te vereeuwigen. Tijdens deze tentoonstelling gaat je als het ware op ‘Grand Tour’ en zie je de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst.   

De collectie vertelt het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië, vooral Rome, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanuit heel Europa komen zij naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren. 

Touren door Italië
Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars gaat de bezoeker net als de Grand Touristen op Italiëreis. En treft daar de kunstenaars van die tijd, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

De tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de 18de eeuw loopt van 16 juni 2018 t/m 23 januari 2019. Klik hier voor meer informatie.

Artifex organiseert in samenwerking met SPOOR Magazine een bijzondere lezing op 27 oktober: Klik hier