‘Refugees’ (2017), uit de serie Closed Buttons, Kars Tuinder
‘Skyscape’ (2016), Sven Harmut Sleur
Wall House #2
OUD AGENDAITEM

Closed Buttons & Skyscape

Fotografen Kars Tuinder (1975) en Sven Sleur (1975) exposeren dit najaar in Wall House #2, onderdeel van het Groninger Museum. Dit in 1973 door John Hejduk ontworpen gebouw dient als expositieruimte voor hun nieuwe exposities Closed Buttons en Skyscape. 

Closed Buttons is ontstaan vanuit Tuinders award winnende foto Refugees. Hiermee was hij in 2018 finalist bij de LensCulture Exposure Award. Door de ogen van de geportretteerden te bedekken met knopen, probeert Tuinder ons de ogen te open voor maatschappelijke thema’s waarvoor we liever de ogen sluiten. Eerder is deze serie tentoongesteld in Engeland, Frankrijk en Litouwen. 

Kars Tuinder kwam na zijn studie aan de Fotovakschool in Apeldoorn bij toeval terecht in de bruidsfotografie. Hij won meerdere nationale en internationale bruidsfoto-prijzen. Ook met zijn vrije werk wist hij prijzen binnen te halen, met als hoogtepunt het winnen van de Monoviosions Photography Award, de beste zwart-wit foto van het jaar 2017, en de prestigieuze National Geographic Award, publieksprijs voor de categorie Mens.

Voor zijn project Skyscape brengt Sven Hartmut Sleur inmiddels al ruim vijfhonderd dagen lang dagelijks de Nederlandse luchten in beeld. Na het verlies van zijn jongere broertje en zijn vader keerde hij naar de lucht op zoek naar tekenen van het bovennatuurlijke. Hij vond niet zijn geliefden, noch een duidelijke ‘waarom’ maar wel zijn passie voor fotografie. Wall House #2 toont een selectie van dit werk.

Sven Hartmut Sleur (Leer, 1975) studeerde kort aan de Fotoacademie Amsterdam voordat hij als zelfstandig fotograaf aan de slag ging. Zijn werk werd genomineerd voor de Fotogram Prijs 2016, Exposure World Press Photo Groningen, hijzelf als New Dutch Photography Talent 2018. Sleur werkt onder meer voor galerie Noorderlicht.

De tentoonstellingen zijn de zien in het indrukwekkende Wall House #2. Dit meesterwerk van John Hejduk (1929-2000), een van de meest invloedrijke moderne architecten, werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning. Het gebouw is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. 

Closed Buttons & Skyscape zijn te zien van 7 september tot 2 november. Klik hier voor meer informatie.