Alix Marie - Curtain Call (2021)
Utrecht 03 juni 2022 - 31 juli 2022

COME ALIVE

Het Nieuwe Muntgebouw - COME ALIVE is een grootschalige ervaringstentoonstelling over erotiek als levenskracht. Erotiek als de kracht die ons opnieuw met elkaar verbindt; als het vermogen van mensen om zich open te stellen voor anderen, zich over te geven aan iets dat groter is dan henzelf.

Intimiteit en sensualiteit helpen om, zeker nu we van crisis naar crisis hoppen, contact te maken met onszelf en anderen. Steeds meer mensen ervaren bestaansonzekerheid als dagelijkse realiteit. Het botsen van oude en nieuwe waardes vraagt om een reflectie op wat het betekent om mens te zijn en hoe we elkaar daarin kunnen ondersteunen. Bestaansonzekerheid verandert in een zacht wapen door te delen wat we samen wél hebben: onze levenskracht.                           

COME ALIVE is de nieuwste productie van stichting Niet Normaal INT (NNI), samengesteld door Ine Gevers en Morgan Catalina, met installaties, films, games, geur, sound en performances van 40 internationale kunstenaars en vormgevers in het Nieuwe Muntgebouw in Utrecht.

De coronapandemie legt een belangrijke waarheid bloot: nieuwe waardes moeten de oude vervangen. COME ALIVE verwerpt het schaarste denken, de competitiedrift, individualisering en overconsumptie, leidend tot sociale angst, depressies en een uitgeputte planeet. COME ALIVE omarmt juist datgeen waar iedereen in overvloed over beschikt: de lichamelijkheid en vitaliteit om zingeving te vinden in het vormen van diepmenselijke connecties, zowel geestelijk als lichamelijk.

De geschiedenis laat zien hoe seksualiteit als ‘wilde energie’ samenlevingen kan hervormen. Om die reden wordt erotiekbeleving - en daarmee geassocieerde gemeenschappen - door bepaalde groepen nog altijd als gevaarlijk bestempeld. Ook nu bestaat er nog altijd weerstand tegen erotiek en seksualiteit als een ontembare en niet te controleren kracht. Onderdrukking van vrouwen was en is de basis van goed geoliede economieën. Bevrijding van die onderdrukte levenskracht helpt ons nieuwe waarden creëren. COME ALIVE doet de energie weer stromen.

COME ALIVE is van 3 juni t/m 31 juli 2022 te bewonderen in Het Nieuwe Muntgebouw te Utrecht. 

Klik hier voor meer informatie! 

Nog ruimte in je agenda?

Dit vind je misschien ook interessant

04 februari 2022 - 28 augustus 2022 Utrecht

Van God los?

Bekijk onze volledige agenda