GION. Beeld: Tropenmuseum Amsterdam
Kjeld Duits. Beeld: Tropenmuseum Amsterdam
Kusakabe Kinbei. Beeld: Tropenmuseum Amsterdam
OUD AGENDAITEM

Cool Japan: de Japanse cultuur komt tot leven

Van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. In de tentoonstelling Cool Japan wordt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld gebracht.

Na het succes van Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden, is de tentoonstelling voor een tweede keer te zien in het Tropenmuseum. Een nieuwe toevoeging is de installatie ‘Colorful Rebellion - Seventh Nightmare’ door de Japanse Sebastian Masuda. De installatie is een kleurrijke kamer, op de wanden is plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont opgehangen, naast deze kleur explosie is een leeg wit bed geplaatst. Deze installatie is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en het is tegelijkertijd een portret van wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. Schattigheid wordt ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: de heersende norm wordt ontweken door een wereld van kinderlijke fantasie te betreden. 

In de tentoonstelling zie je de vergelijkingen tussen nieuwe en oude kunst van Japan. De moderne mangaka (tekenaars) en animatoren halen veel inspiratie uit oude technieken en visuele trucs zoals historische prenten, houtsneden en schilderingen. Met historische topstukken laat het Tropenmuseum zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. 

Naast de kunst is er ook veel amusement te vinden, denk aan Japanse arcade speelkasten of ga in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Ook zijn er duizenden manga’s te lezen en zijn er allerlei activiteiten en evenementen gepland, zoals workshops manga tekenen en Museumnacht in het thema Cool Japan

Van 28 september 2018 tot en met 1 september 2019 is Cool Japan te zien in het Tropenmuseum Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.