Beeld: Corneille, Petite Musique du Printemps (detail), 1987, eigendom van Die Galerie Frankfurt am Main.
OUD AGENDAITEM

Corneille, zijn wereld

Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA eert het Stedelijk Museum Schiedam één van de prominente oprichters van deze internationale kunstgroep: Corneille Guillaume Beverloo, bekend onder alleen zijn voornaam. Deze grote overzichtstentoonstelling laat het kleurrijke werk zien waarmee Corneille (1922-2010) internationale erkenning kreeg. Op die manier neemt de museale expositie je mee in zijn wereld: Het universum van een belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Vincent van Gogh
Corneille wordt op 3 juli 1922 in Luik (België) geboren. Zijn ouders zijn Nederlanders. In 1940 vestigt hij zich in Amsterdam waar hij lessen volgt aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Daar ontmoet hij Karel Appel en raakt hij geïnspireerd door Vincent van Gogh. Tijdens zijn leven leest hij alle brieven en bewondert zijn kleurgebruik. En als Corneille in 2010 overlijdt, wordt hij op zijn verzoek naast Van Gogh begraven, in het Franse Auvers-sur-Oise.

CoBrA
Vanaf 1947 reist Corneille de hele wereld over. In navolging van Paul Klee, ook een kunstenaar die hij bewondert, trekt hij naar Tunesië. In 1948 - precies zeventig jaar geleden - richt hij samen met Constant, Appel, Rooskens en Wolvecamp de Experimentele Groep in Holland op. Later dat jaar vertegenwoordigt hij samen met Constant en Appel de Amsterdamse tak van de CoBrA-groep, de Europese beweging met kunstenaars uit COpenhague, BRuxelles en Amsterdam.

Internationaal kunstenaar
Als één van de eerste CoBrA-kunstenaars heeft Corneille internationaal succes. Overal ter wereld is zijn werk hét onderwerp van tentoonstellingen. Maar het zijn vooral de keramieken borden, stropdassen, bierblikjes, wijnetiketten en zelfs een Corneille-tram en -luchtballon waarmee hij bekend raakt bij een groot publiek. In Schiedam ligt de nadruk op zijn kunstenaarschap vanuit de schilderkunst, tekening en grafiek.

Gastcuratoren
De tentoonstelling is een samenwerking met gastcuratoren Maarten Bertheux en Brenda Zwart, specialisten op het gebied van CoBrA. Als conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam maakte Bertheux verschillende tentoonstellingen over deze internationale kunststroming. Datzelfde geldt voor Zwart, die net als Bertheux ook CoBrA-tentoonstellingen in het buitenland samenstelde. Zij kozen werk uit musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Corneille, zijn wereld loopt van 22 september 2018 t/m 3 februari 2019. 

Klik hier voor meer informatie.