Daan Roosegaarde - Presence. Groninger Museum
OUD AGENDAITEM

Daan Roosegaarde – Presence

Groninger Museum - Vanaf 22 juni 2019 toont het Groninger Museum Presence: het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een nieuw, baanbrekend, interactief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde. Dit is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent, met een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert.

Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie. Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid.

Niet alleen voor Roosegaarde, maar ook voor het Groninger Museum is Presence een grensverleggend project, waarbij bezoekers daadwerkelijk invloed hebben op hoe de installatie eruitziet. Het experimenteert met kunst en design en geeft aanleiding tot herdefiniëring van het begrip ‘tentoonstelling’.

Presence is van 22 juni 2019 t/m 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Klik hier voor meer informatie.