UnLabel Gravity All In. Foto door: Anna Spindelndreier
OUD AGENDAITEM

DanceAble

DanceAble - Holland Dance Festival staat bekend om de internationale dansvoorstellingen door gerenommeerde dansgezelschappen van gevierde choreografen. Tweejaarlijks presenteert het festival wat er op dansgebied te vinden is. Een andere, misschien minder bekende kant is de focus op wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Dans brengt mensen in beweging, prikkelt de creativiteit en helpt mensen om zich te uiten, ook waar dat met woorden soms niet of niet meer mogelijk is.

Dans is voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond en ervaring. Voor professionals en amateurs, voor mensen mét en zónder beperking, voor schoolkinderen, voor ouderen en elke leeftijdscategorie daartussenin. Een belangrijke focus ligt op de inclusiedans: dans waarbij mensen mét en zónder fysieke of verstandelijke beperking samen het toneel delen.

In No Bodies gaan de dansers van Compagnie 21 samen met professionele dansers en live muzikanten de zoektocht aan naar wie zij willen, kunnen en mogen zijn. Alleen en samen. Op het toneel, maar juist ook in de echte wereld. De makers deconstrueren het lichaam tot een geen-lichaam, tot niemand, tot een onherkenbaar lijf zonder identiteit. Bovendien is een ‘nobody’ iemand die buiten de samenleving valt, die wordt weggestopt en die zich niet gezien of begrepen voelt. Deze twee elementen worden versterkt door het decor; een levensgrote doorzichtige muur van plexiglas die de performers scheidt van het publiek. Een visuele muur die metafoor staat voor de afstand die er toch zo vaak is tussen mensen.

Gravity (and other attractions) is een ontroerend en uiterst virtuoos duet voor een dove en een horende danser van get Duitse inclusiegezelschap Un-Label. Het bijzondere is dat iedereen het duet helemaal kan beleven, want gebarentaal en een –heel poëtische en creatieve –Engelstalige audiodescriptie zijn vanaf de start geïncorporeerd in het dansverhaal. En niet als toevoeging om de productie toegankelijk te maken, maar als wezenlijk en onmisbaar onderdeel ervan. 

11 t/m 13 februari is dit All Inclusive programma met No Bodies en Gravity (and other attractions) te zien tijdens het Hollands Dance Festival in Den Haag. 

Klik hier voor meer informatie!