Anne et Patrick Poirier, "Janus" (2018). Beeld: JC Lett.
OUD AGENDAITEM

De archeologische sculpturen van Poirier

In Museum de Pont zijn vanaf september de bijzondere maquettes en sculpturen van Anne en Patrick Poirier te zien. Dit Franse kunstenaarsduo brachten aan het begin van hun carrières een bezoek aan Rome en raakte daar geboeid door de eeuwenoude ruïnes en andere sporen van het verleden die overal in de stad zichtbaar zijn. Sindsdien speelt de herinnering een hoofdrol in hun werk, naast de kwetsbaarheid van cultuur, natuur en de mens.

Vanaf het begin van hun gezamenlijke carrière treedt het kunstenaarsduo afwisselend op als architect en archeoloog. Archeologische opgravingen zijn niet alleen stille getuigen van verval of vernietiging door een oorlog of een natuurramp die lang geleden plaatsvond. Voor de Poiriers zijn ruïnes ook een teken van vitaliteit, een metafoor voor het leven dat steeds doorgaat in een ononderbroken keten van leven en dood – van constructie en destructie.

Om deze reden zien de Poiriers hun sculpturen als ontwerpen voor fysieke gebouwen, maar het zijn tegelijk ook metaforen voor ‘mentale’ gebouwen. Nu eens als archeoloog, dan weer als architect doen ze opgravingen en bouwen ze ruïnes van het verleden, het heden en de toekomst.

Hun werk was de afgelopen decennia in Nederland slechts sporadisch te zien. De tentoonstelling in De Pont biedt voor het eerst een ruim overzicht van de jaren zeventig tot nu. Het meest recente werk, een groot tapijt, heeft Palmyra tot onderwerp. De archeologische opgraving van deze beroemde eeuwenoude stad werd tijdens de oorlog in Syrië zwaar getroffen. Het maakt zoals veel van hun werk zichtbaar hoe heden en verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De tentoonstelling “Anne en Patrick Poirier” loopt van 15 september 2018 t/m 3 februari 2019 in Museum de Pont. Klik hier voor meer informatie.