Credit afbeelding: François Barraud, La tailleuse de soupe, 1933, particuliere collectie Zwitserland.
OUD AGENDAITEM

De broers Barraud | 4 Zwitserse realisten

Museum MORE - Ze zijn waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Zwitserland: de gebroeders Barraud. Vier broers in de kunst. Vier zeer getalenteerde schilders binnen één familie. Een geluksklavertje-vier? Een bijna-wonder? Misschien. Zwitserse kunst heeft veel meer kwaliteit en variatie dan verwacht wordt. Naast kunstenaars zoals Giacometti en Hodler, zijn de Barrauds het waard om ontdekt te worden buiten Zwitserland. Hun schilderijen zijn belangrijk vertegenwoordigers van het Europese realisme uit het Interbellum.

In de tentoonstelling De broers Barraud | 4 Zwitserse realisten in de jaren ’20 en ’30 maakt Nederland voor het eerst kennis met de Barrauds en tientallen van hun imposante figuurstukken, verstilde stillevens en indringende portretten, vaak met raadselachtige twist. François Barraud werd de beroemdste van de vier, maar hij zou waarschijnlijk nooit zo succesvol zijn geweest zonder zijn drie artistieke broers. 

Centraal in de tentoonstelling staat het werk van François, omringd door de schilderijen van Aimé, Aurèle en Charles. Opgroeiend in een eenvoudige familie van uurwerkgraveurs in La Chaux-de-Fonds, ploeterden de broers overdag als stratenmaker of huisschilder en bekwaamden ze zich 's avonds als kunstenaar met cursussen aan de plaatselijke kunstacademie. Schijnbaar onbevangen leenden de broers van oude meesters maar ontwikkelden ze ook een geheel eigen, melancholieke beeldtaal met vervreemdende elementen en fantastisch gedetailleerde interieurs. Een zilvergrijs en toch helder palet combineerden ze met een prachtig gladde toets. Bijzonder zijn ook hun schilderijen waarin de onderlinge relaties tussen mensen eigenzinnig en markant worden weergegeven. Tussen man en vrouw, ego en alter-ego en tussen broer en broer.

“De vriendschap tussen broers is sterker dan een stevige burcht” - naar het citaat van de Griekse filosoof Antisthenes - zal ook een van de belangrijke boodschappen zijn die Museum MORE aan het publiek wil geven. Het museum zal o.a. zijn (online) bezoekers betrekken bij deze tentoonstelling door mensen uit te nodigen hun speciale verhalen over (artistiek) broederschap te delen. 

De broers Barraud | 4 Zwitserse realisten is te zien van 20 januari t/m 12 mei 2019 in Museum MORE. Voor meer informatie kan je hier terecht.