Bulgarije, 1956 © Lucebert / Nederlands Fotomuseum
Itte en Jet Bendien, 1932 © Paul Citroen / Nederlands Fotomuseum
OUD AGENDAITEM

De collectie belicht door Bertien van Manen

Nederlands Fotomuseum - Fotograaf Bertien van Manen (Den Haag, 1942) presenteert in de tentoonstelling De collectie belicht door Bertien van Manen foto’s uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Van Manen heeft zich in haar selectie van vijftien foto’s laten leiden door het werk van Lucebert (1924-1994) en Paul Citroen (1896-1983). Zij werd geraakt door de zeggingskracht van de beelden van deze twee veelzijdige kunstenaars. Met een toelichting van Van Manen bij iedere foto zet deze intieme tentoonstelling de collectie in een ander licht en krijgt het publiek inzicht in hoe Van Manen kijkt.

In de collectie heeft Van Manen het werk van Lucebert ontdekt. In zijn foto’s van feestende mannen en vrouwen herkent ze de dynamiek, kracht en energie die ze vanaf het begin van haar carrière heeft opgezocht en in haar fotografie is terug te zien. In de andere vitrines liggen de iets meer ingetogen fotoportretten van schilder Paul Citroen, maar met eenzelfde energie. Het is een benadering die Van Manen op een later moment in haar leven meer begon aan te trekken. ‘Bij Citroen herken ik mijn eigen afkeer van al te technische perfecte beelden. Visie is belangrijker dan techniek.’ Van Manen heeft iedere foto van een bijschrift voorzien. Op een natuurlijke, bijna achteloze wijze wijst ze de kijker op details en terloops deelt ze met ons haar gedachten.

De tentoonstelling ‘De collectie belicht door Bertien van Manen’ is te bezoeken van 26 januari tot en met 8 december 2019 in het Nederlands Fotomuseum. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.