Dialoogtekeningen bij De Etalage. Foto door Aad Hoogendoorn
Schiedam 04 december 2021 - 30 december 2021

De Etalage

De Etalage – Een nieuw project van Stedelijk Museum Schiedam en kunstenaar Marcha van den Hurk genaamd De Etalage is vanaf begin december te zien aan het Broersveld. Daar zijn Schiedammers die aan hun geestelijke gezondheid werken sinds begin oktober 2021 samen aan de slag. Dat kan binnen in het atelier van De Etalage en ook na sluitingstijd als het donker is. Het raam heeft een draaiend schaduwspel van silhouetten en woorden die te maken hebben met identiteit, liefde, herstel, en dromen. 'Met de carrousel vertellen de deelnemers wat ze bezighoudt', verduidelijkt Van den Hurk.

Zo zie je in de schaduwprojectie op het raam de scooter van Andrej voorbij tuffen. Hij maakte er wat wolkjes uitlaatgas bij. Binnen bij De Etalage staat een tweede draaicarrousel met wollen objecten. Dat is een ode aan het Carrousel van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman uit de collectie van het Kunstmuseum in Den Haag. Er zijn ook losse werken waaronder een muurschildering van Amira samen met gastkunstenaar Daan Koens. Annette en Elly laten rond één van de pilaren van het atelier een soort papieren boom zien, die mede vorm kreeg door gastkunstenaar Marisa Rappard. Moes presenteert een videowerk; gestileerde bewegingen van zijn armen, handen, hoofd en torso.

Bijzonder is het visuele dagboek van Elly. Ze stond al een tijdje op de wachtlijst van een kliniek en kon er na een telefoontje van een GGZ-arts de volgende dag terecht. In de gesloten afdeling tekende ze op verzoek van Van den Hurk elke dag hoe ze zich voelde. Na drie weken volgde ontslag en kon ze zich weer fysiek bij de groep aansluiten.

Als community artist ontwikkelde Van den Hurk het concept van de dialoogtekeningen, waarbij mensen tekenen wat ze bezighoudt. Ze werkte onder andere bij de Pauluskerk in Rotterdam, een opvangplek voor dak- en thuislozen. Afgelopen zomer ging ze tijdens Art Rotterdam met een groep gedetineerden aan het werk. Bij De Etalage hangen ook drie grote dialoogtekeningen die de deelnemers de afgelopen weken maakten.

De Etalage is te zien van 4 t/m 30 december op Broersveld 31 te Schiedam.

Klik hier voor meer informatie!