Marijke van Warmerdam (1959) Lichte Stelle, 2000, 16 mm film loop, 2’53”, collectie van de kunstenaar © Marijke van Warmerdam
Jeroen Eisinga (1966) Springtime, 2010-2011, 35 mm film loop, 19’5”, collectie van de kunstenaar © Jeroen Eisinga
Guido van der Werve (1977), Nummer acht, everything is going to be alright, 2007, 16 mm film loop, 10’10”, collectie van de kunstenaar en Galerie Juliette Jongma, Amsterdam. Foto: Ben Geraerts
OUD AGENDAITEM

De Fundatie viert de kracht van kunst in Vrijheid

Museum de Fundatie – De tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 is een ambitieus en tegelijk nogal ongebruikelijk project. In deze tentoonstelling zie je de vijftig ‘kernkunstwerken’, de toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief, en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn, als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Een mooie expositie voor iedereen die eindelijk eens alle Nederlandse topkunstwerken van de afgelopen vijftig jaar bij elkaar wil zien.

Vrijheid is samengesteld door de kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager (1968). Juist in deze fragmentarische tijden, waarin de betekenis van veel zaken die in Nederland decennialang vanzelfsprekend leken opnieuw worden bevraagd, wil De Fundatie tonen wat de essentiële kracht van kunst is: nieuwe vergezichten openen, vastgeroeste normen, waarden en vormen ter discussie stellen, de tijdgeest weerspiegelen, en daarop vooruitlopen. Daarom is gekozen voor ‘vrijheid’ als dragend thema. Dat woord heeft in Nederland de laatste jaren een curieuze, bijna populistische politieke lading gekregen. Vijftig jaar geleden stond ‘vrijheid’ nog voor de nieuwe, revolutionaire ontwikkelingen waarmee bestaande patronen werden doorbroken, nu is het woord vooral een symbool geworden voor het vasthouden aan ‘authentieke Nederlandse waarden’. Tegelijk is het óók eenvoudig vol te houden dat het streven naar vrijheid, onafhankelijkheid, uniciteit, al die jaren een kernwaarde van hedendaagse kunst is gebleven. 

Met de nadrukkelijke, bijna klassieke keuze voor vijftig ‘cruciale’ werken wil De Fundatie de belangrijkste elementen die in de huidige discussies steeds terugkomen op scherp te zetten. Kunst zou ongegeneerd moeten durven laten zien wat ze kan bijdragen aan het denken en welke unieke rol ze in de samenleving kan vervullen. Of het nu gaat om het belang van een (artistieke) traditie, de manier waarop kunst een nationale identiteit vertegenwoordigt of de mate waarin kunst veranderende sociale verhoudingen in de maatschappij weerspiegelt. Maar, en dat is zeker zo belangrijk, de tentoonstelling wil je er ook van doordringen wat een geweldige kunst er de afgelopen vijftig jaar in Nederland is gemaakt. Kunst in Nederland is al decennia levend, krachtig en vrij – en dat mag best eens groots worden getoond!

Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 is van 19 januari 2019 t/m 12 mei 2019 te zien in Museum De Fundatie. Kijk hier voor meer informatie.