Kamagurka, "De grenzen van de ernst" (2017), pen op papier. Beeld: Noordbrabants Museum
OUD AGENDAITEM

De humoristische cartoons van Kamagurkistan

Van 28 juli t/m 28 oktober is in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling “Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst te zien.” De tentoonstelling toont hoogtepunten uit het oeuvre van de Belgische kunstenaar Kamagurka, pseudoniem voor Luc Zeebroek (Nieuwpoort, 1956). Naast de cartoons die Kamagurka maakt voor het NRC Handelsblad, zijn ook zijn schilderijen, ruimtelijke objecten, theater- en televisieoptredens te zien. In het door Kamagurka geschapen land Kamagurkistan draait alles om humor.

De tentoonstelling Kamagurkistan toont ruim 50 jaar aan cartoons, schilderijen, ruimtelijke objecten en filmpjes van performances van Kamagurka. De samenstellers van de tentoonstelling hebben kunnen putten uit het enorme archief van Kamagurka, dat een unieke selectie opleverde. Naast één van de grootste Belgische cartoonisten van zijn tijd, is Kamagurka ook succesvol als schilder en maker van ruimtelijke objecten. 

Humor is de kern van Kamagurka’s oeuvre en is verbonden met hoe hij in het leven staat, wat hij waarneemt in zijn omgeving en wat hem inspireert. NRC Handelsblad hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt over Kamagurka: “Kama is het Vlaamse van Bruegel, het wellustige van Rubens en het Surrealistische van Magritte. En Kama is ook Luc, een bijzonder zachtzinnige man”.

De Kamarobot
Het centrale middelpunt van de tentoonstelling is de Kamarobot. De robot, ontworpen door Kamagurka en gebouwd door Het Noordbrabants Museum, vertelt na een druk op een van de acht knoppen een grap in diverse genres: van ‘oude mop’ en ‘schuine mop’ tot ‘fijne humor’ en ‘poëzie’. Ook projecteert de robot tekeningen op de muur en print hij dagelijks de productie aan tekeningen van Kamagurka uit. Deze prints, Kamagurka’s ‘Aller Aller Aller nieuwste werk (verser dan vers)’, worden opgehangen in de tentoonstelling, zo is de expositie altijd up-to-date.

De tentoonstelling Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst. loopt van 28 juli t/m 28 oktober 2018. Kijk hier voor meer informatie.