Koen Taselaar, 'Extended yingyang tittitwister (detail)', (2014). Beeld: Centraal Museum Utrecht
OUD AGENDAITEM

De Line Up: de Kracht van Tekenen

Tekenen is misschien wel de meest toegankelijke kunstvorm die er bestaat. Er zijn weinig mensen op deze wereld die nog nooit een tekening hebben gemaakt. Ook kunstenaars schetsen en tekenen er op los, in de meest uiteenlopende stijlen en vormen. Er valt veel bijzonders te ontdekken op gebied van tekenen binnen het hedendaagse kunstdiscours. Om die reden presenteert het Centraal Museum dit najaar een grootse tentoonstelling over tekenen van 1950 tot nu: De Line Up.

Als medium staat de tekening dichtbij de kunstenaar, en wie met zijn ogen de lijnen aftast die de kunstenaar heeft gezet, bootst als het ware de tekenende hand na. Dat maakt de tekening, die oude discipline, springlevend. Pen, potlood, krijt en stift blijven krachtige wapens voor de verbeelding.

In De Line Up ligt de nadruk op het tekenen als handeling. Het gaat dus niet zozeer om het resultaat – het beeld – maar meer om hoe er getekend wordt – de werkwijze, het proces van tekenen. Daarin zit een grote diversiteit, en die laat de tentoonstelling zien.

De diversiteit van tekenen 
Het Centraal Museum heeft een bijzonder rijke collectie tekeningen van de twintigste eeuw, die ook in het nieuwe millennium met regelmaat wordt uitgebreid. De collectie vormt de basis voor een tentoonstelling die de grote verscheidenheid van tekentechnieken, gedachtegangen en beelden laat zien. Bovendien toont De line up hoe kunstenaars vandaag de dag met het tekenen omgaan. Lokaal, nationaal en internationaal opererende talent wordt samengebracht. Er wordt zowel werk van jonge en beginnende als van ervaren en gearriveerde kunstenaars getoond.

De tentoonstelling wordt gecureerd in samenwerking met de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen (1954).

De tentoonstelling De Line Up: de kracht van tekenen is van 22 september t/m 18 november 2018 te zien. Kijk hier voor informatie.