Vrouw tussen prikkeldraad en tankversperringen, Scheveningen, 1945, Willem van de Poll/Anefo, collectie Nationaal Archief
OUD AGENDAITEM

De oorlog die bleef

Nationaal Archief  - In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n negen kilometer documenten de grootste hoeveelheid oorlogsarchieven van Nederland. Dit zijn de meest geraadpleegde archieven uit de collectie. Het Nationaal Archief stelt deze archieven centraal in de tentoonstelling De oorlog die bleef

Het verhaal van de tentoonstelling begint met het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in Nederlands-Indië. Maar de oorlog is dan nog lang niet voorbij. Velen keren niet terug en nabestaanden weten niet wat er met hen is gebeurd. De mensen die terugkeren uit de kampen worden over het algemeen niet hartelijk ontvangen. Honderdduizenden Nederlanders worden opgepakt wegens ‘onvaderlandslievend gedrag’ tijdens de oorlog. Goederen, waaronder kunst en sieraden, zijn geroofd of in beslag genomen. Veel is verwoest en er heerst grote schaarste. In Nederlands-Indië breekt na de capitulatie van Japan een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aan. De oorlog die bleef gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Dat verhaal loopt door tot vandaag de dag. Want niet alleen directe nabestaanden, ook jongere generaties willen weten wat er precies in de oorlog met hun familie is gebeurd. Ze gaan op zoek in de archieven. 

In de tentoonstelling De oorlog die bleef vertelt het Nationaal Archief persoonlijke geschiedenissen aan de hand van diverse archiefstukken waarvan er veel afkomstig zijn uit de twee meest omvangrijke oorlogsarchieven: het Nederlandse Rode Kruis en het Centraal Archief Bijzondere rechtspleging (CABR). 

De oorlog die bleef is te zien van 21 februari 2020 t/m 20 juni 2020 in het Nationaal Archief. Klik hier voor meer info.