Quentin Blake, 'The Book Cart', 2017. Beeld: Quentin Blake
Quentin Blake in zijn studio, 2010. Beeld: Linda Kitson
OUD AGENDAITEM

De vrienden van Quentin Blake

Museum Meermanno - Vanaf zaterdag 6 oktober kan het Nederlandse publiek het oeuvre van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake bewonderen. Quentin Blake geeft in deze tentoonstelling de bezoeker een kijkje in zijn hoofd: hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst illustraties maakt. Blake vertelt dit aan de hand van meer dan 150 originele tekeningen, foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk.

Quentin Blake werkt(e) samen met bekende auteurs onder wie natuurlijk Roald Dahl maar, ook John Yeoman, Michael Rosen en David Walliams. Ook illustreerde hij klassiekers van Charles Dickens, La Fontaine en het laatste boek van Beatrix Potter. Op verschillende plekken kunnen de bezoekers, jong en oud, zelf aan de slag om een illustratie te maken of een boekomslag te ontwerpen. 

Samenwerking met Roald Dahl
De samenwerking met Roald Dahl begon met de illustraties van De Reuzenkrokodil in 1978. De twee werkten samen tot Dahls overlijden in 1990. Na diens dood illustreerde Blake o.a. Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De Heksen, De Grote Vriendelijke Reus en als laatste Heintje en de Minpins. Boeken die door kinderen over de hele wereld in hun hart zijn gesloten. 

De tekeningen van Blake zijn volgens Dahl de eigenlijke reden achter het immense succes van de boeken, hij zei daarover: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’ 

Behalve vele doe-activiteiten in de tentoonstelling organiseert het museum ook verschillende workshops en lezingen. In diverse bibliotheken in heel Nederland zijn gedurende 1,5 jaar Quentin Blake-presentaties te zien.

De tentoonstelling “De vrienden van Quentin Blake: Mathilda, Mr. Stink en de Minpins” loopt van 6 oktober 2018 t/m 3 maart 2019. Kijk hier voor meer informatie.