Menkemaborg, detail portret Josina Manninga, 1611
OUD AGENDAITEM

De vrouwen van de Menkemaborg

Menkemaborg - In de Menkemaborg in Uithuizen is tot 2 juni de tentoonstelling Smakelijk historisch te zien. Een presentatie over eten en drinken in de 18de eeuw met prachtig gedekte tafels en een keur aan voorwerpen. Vanaf 4 juni staan De vrouwen van de Menkemaborg centraal.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken. Wie waren deze vrouwen, kregen ze een opleiding en waar hielden ze zich mee bezig? Er wordt aandacht besteedt aan de huwelijken en de kinderen. Wie zorgde voor de opvoeding en wie regelde de huishoudelijke taken in de borg? Ook de meiden worden zeker niet vergeten.

Aan de hand van archiefstukken, brieven, kasboeken, portretten en een grote variëteit aan voorwerpen wordt een beeld gegeven van het leven op de Menkemaborg. De verhalen, de leuke en ook de minder leuke, gaan over de freules, jonkvrouwen en meiden. Verder staan het hele jaar de verborgen schatten in de Menkemaborg centraal met de titel Onder de loep.

Klik hier voor meer informatie over De vrouwen van de Menkemaborg, van 4 juni t.m 29 december 2019 te zien in de Menkemaborg.