Kipkarretjes, Jan Sluijters, 1907, c/o Pictoright Amsterdam 2018. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp, Rotterdam
Le cirque, Kees van Dongen, 1905, c/o Pictoright Amsterdam 2018. Particuliere collectie
Larens landschap met oktoberzon, Jan Sluijters, 1910, olieverf op doek, 59 x 72 cm. Stedelijk Museum Schiedam, in langdurig bruikleen bij Singer Laren
OUD AGENDAITEM

De wilde jaren van Jan Sluijters

In de tentoonstelling Jan Sluijters ‘wilde jaren’ wordt de focus gelegd op het vroege werk van Jan Sluijters. Het laat zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Hij verkende in deze periode verschillende moderne kunststromingen, het is een wilde, experimentele fase, waar de kracht van kleur centraal staat.

In 1906 verbleef Sluijters een paar maanden in Parijs, destijds de hoofdstad van de moderne kunst, hier kwam hij in aanraking met het fauvisme. Hij nam moderne en wilde invloeden op in zijn schilderijen en verloor hierdoor zijn Prix de Rome studiebeurs. Terug in Nederland verwerkte Sluijters zijn Parijse avonturen en gaf een draai aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Samen met Piet Mondriaan en Leo Gestel vormde hij de voorhoede van het zinderende luminisme. In 1911 bracht hij een nieuw bezoek aan Parijs waar een productieve periode uit stroomde, hij experimenteerde met het kubisme. Vanaf 1914 zou Sluijters de avant-garde en het experiment gaandeweg achter zich laten.

Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Zijn vroege werk wordt in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst. Van de schilder zelf is er een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Daarnaast kom je ook meer te weten over Sluijters’ leven.

De tentoonstelling Jan Sluijters 'wilde jaren' loop van 17 november 2018 tot en met 7 april 2019. Voor meer informatie kan je hier terecht.