OUD AGENDAITEM

Deftige Dieren

Kasteel Amerongen - Van 7 juni tot 1 december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! In de nieuwe tentoonstelling en speciale themarondleiding Deftige Dieren staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op de ‘Hoge Heerlijckheid’ woonden centraal.

Met deze tentoonstelling en speciale rondleiding laat Kasteel Amerongen zien hoe de vroegere kasteelbewoners zich verhielden tot de dierenwereld. Welke dieren leefden in en rond het Huys en hoe gingen de adellijke bewoners hiermee om? Aan de hand van kunst, voorwerpen en documenten vertelt de tentoonstelling het verhaal van het ‘standsverschil’ tussen de nette dieren ‘upstairs’ en de eetbare (en plaag-) dieren ‘downstairs’. Deftige dieren is een expositie over hooggeboren honden, nobele paarden en poezen met een stijve bovenlip.

Tijdens de rondleiding maakt u kennis met de huisdieren van de graven en gravinnen Van Reede en Van Aldenburg Bentinck en leert u alles over adellijke voorrechten en tradities, zoals de jacht en het houden van duiven en konijnen. Zelfs de beestjes die een dagelijkse plaag vormden voor de bewoners (en het huidige museum), zoals muizen, vlooien en luizen worden niet overgeslagen.

Een speciale plek is ingeruimd voor Gravin Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck (1893 - 1971), de laatste bewoonster van het ‘Huys’ en een dierenbeschermer van het eerste uur. Uit de wijde omgeving brachten mensen zwerfdieren naar het kasteel, waar de gravin ze een veilig onderkomen bood. De vele kattenluikjes in ‘het Huys’ zijn nog altijd zichtbaar.

Klik hier voor meer informatie over Deftige Dieren, van 6 juni t/m 1 december 2019 te zien in Kasteel Amerongen