Deventer Op Stelten
OUD AGENDAITEM

Deventer Op Stelten

Buitentheaterfestival Deventer Op Stelten - Tijdens het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer op 20 locaties in en rondom het centrum. Van vrijdagavond 5 t/m zondagmiddag 7 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Chili, Spanje, Duitsland, Italië en Nederland. Op het programma staan 25 theatergezelschappen, waarvan negen uit Nederland en maar liefst negen Nederlandse premières. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig.

Deventer Op Stelten is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties. Mede dankzij het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel, is het ook dit jaar mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien. Deventer Op Stelten is jaarlijks in juli en wordt door ruim 125.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Dit jaar vindt de 23e editie plaats.

Op de Brink en in de winkelstraten zijn feestelijke, kleurrijke en rondtrekkende theateracts te zien. Picto Facto (Frankrijk) komt naar Deventer met Lampadophores: acht gekleurde, veelal metershoge met lucht gevulde objecten bediend door 15 spelers, die samen met publiek zingen, draaien en dansen. Met hun vrolijke muziek en felverlichte geometrische vormen weten ze pleinen en straten om te toveren tot een fantasierijke wereld. In Regenbogen Ballett bewegen de zes spelers van Dulce Compania (Duitsland) zich als een abstract kunstwerk op stelten en segways. Met gestileerde bewegingen voeren de kleurrijke figuren een kunstzinnige choreografie uit, geïnspireerd op het Triadisch Ballet van het Bauhaus-theater. De drie dansers van Mobil’homme (Frankrijk) wervelen in Electric Dervish op hoge stelten en gehuld in lange, witte gewaden: een eerbetoon aan derwisjen, compleet met mystieke bewegingen en Oosterse muziek. Machtiern (Frankrijk) brengt met Les Aquamens een absurde en vervreemdende act met twee rondlopende mannen, hun hoofden gevangen in een kom vol goudvissen.

Bovendien is in het Worpplantsoen La Cuisinière van Tout en Vrac (Frankrijk) te zien: een humoristisch duel tussen een jonge vrouw en haar keuken. Ze heeft maar één ding voor ogen: het ultieme taartrecept. In een oogwenk vliegen de eieren, bloem en andere ingrediënten door de lucht en komen de vlammen uit het fornuis. Wie controleert wie? Wie beïnvloedt wie? De jonge dame zal moeten vechten om deze kwaadaardige keuken te temmen. Een culinair spektakel!

Even een break nodig van het buitentheater? In het hart van het Worpplantsoen vindt van 5 t/m 7 juli het avontuurlijk muziekfestival Hoogtevrees plaats. Lekker luieren in het gras, genieten van heel veel bands, dj’s, een hapje en een drankje. Op het programma staan onder meer Orkesta Mendoza, Dez Mona, The Visual, Broken Brass Ensemble, A Mili, Vera Bon, Eriksson Delcroix, The Antler King en Crayon Sun. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis. Als onderdeel van Hoogtevrees is het kunstobject Glimp van Marc van Vliet te zien. Daarnaast kan publiek in Zichtlijn aan de IJssel plaatsnemen op vier stoelen van deze Nederlandse kunstenaar en theatermaker. In het Burgerweeshuis is er op vrijdag- en zaterdagavond een festivalcafé met een sfeervolle festivaltuin, toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers. In de Grote of Lebuinuskerk is voor publiek op zaterdag 6 juli een speciaal festivalbuffet voor een avondmaaltijd met eerlijke producten uit Salland en internationale gerechten.

Deventer Op Stelten vindt plaats van 5 t/m 7 juli in Deventer.

Klik hier voor meer informatie.