OUD AGENDAITEM

Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar

Centraal Museum Utrecht - In de tentoonstelling Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar toont Centraal Museum Utrecht een tentoonstelling over de relatie van de wereldberoemde Bruna met Utrecht. Het museum belicht deze band met de stad vanuit diverse invalshoeken en toont ontwerpen, historische objecten, foto’s en video’s. De tentoonstelling laat zien dat de Utrechtse grafisch vormgever, tekenaar en prentenboekmaker een icoon voor de stad is.

De in 1927 geboren Utrechter is met name bekend van de prentenboeken, onder meer de nijntje boeken, waarmee miljoenen kinderen over de gehele wereld opgroeien. In deze tentoonstelling laat het Centraal Museum zien dat hij veel meer heeft gedaan, met name voor de stad Utrecht. Zijn iconische ontwerp Utrecht stad naar mijn hart, een illustratie van een poppetje in Bruna’s stijl met de Domtoren op zijn hoofd, is belangrijk geweest voor de promotie en het imago van de stad.

Dick Bruna zat ook in het hart van de Utrechters: na zijn overlijden maakten supporters van FC Utrecht een spandoek met nijntje. Deze is in de tentoonstelling te zien, tezamen met graffiti van KBTR. Daarnaast tonen we portretten van Dick Bruna, gemaakt door bekende kunstenaars.

Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar is te zien vanaf 9 november 2019 t/m 1 maart 2020 te zien in het Centraal Museum Utrecht. Klik hier voor meer info.