Léon Hendrickx Micha en Snorella Amsterdam NL (2015)
Andy-Warhol Ladies and gentlemen (1975)
OUD AGENDAITEM

DRAG POWER – GENDER, PRIDE & GLAMOUR

CODA Museum Apeldoorn - Imposant, excentriek en extravagant zijn woorden waar je vaak aan denkt bij drag queens. Steeds vaker zijn drags het onderwerp van gesprek; RuPaul’s Drag Race maakte drag wereldwijd bekend. Waar het ooit vooral een underground fenomeen binnen de LHBTQI-gemeenschap was, is drag inmiddels bijna mainstream geworden. Maar waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Is het een spel van verkleden, uiterlijk vertoon en plezier? In de expo DRAG POWER kom je erachter. 

Je verkleden als de andere sekse, cross dressing, is van alle tijden. Al vele eeuwen wisselen mannen en vrouwen van rol tijdens volksfeesten, in het theater, tijdens oorlogen en ook buiten deze contexten. De actuele scene en de historische wortels van drag worden in de tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour belicht aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits. Zo ontstaat niet alleen een rijkgeschakeerd beeld van het heden en verleden, maar ook van de maatschappelijke en culturele structuren waar drag door wordt verworpen en omarmd.

De personen achter vijf in Nederland actieve drags vertellen in Drag Power – Gender, pride & glamour een persoonlijk verhaal over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen.  

Drag Power - Gender, pride & glamour is te zien vanaf 3 november 2019 t/m 1 maart 2020 in het CODA Museum Apeldoorn. Klik hier voor meer info.