Foto: Theo Scholten
Foto: Theo Scholten
Ashlynn Danielsen Amsterdam Rainbow Dress Foundation
OUD AGENDAITEM

Dress to Impress

 

Pop-up Museum Oud Amelisweerd – 'Dress to Impress' vertelt de verhalen over de identiteit van kasteelheren en –vrouwen. Bezoekers kunnen zich vergapen aan de prachtige historische kostuums uit de Utrechtse kasteelmusea, tot aan de hedendaagse ontwerpen met een individuele boodschap. Foto’s, kostuums en accessoires vertellen de geschiedenis van de modieuze items en het verhaal van hun drager.

In de tentoonstelling is ook een van de karakteristieke truien van Hans Spekman te zien. De trui, gebreid door zijn vrouw Muriël, droeg hij in de periode dat hij wethouder van Utrecht was en is nu onderdeel van de collectie van het Centraal Museum Utrecht. Hans Spekman zegt hierover in de Volkskrant: "Het is een 'object' dat iets zegt over de revolutionaire types die de stad heeft gekend. In mijn tijd als wethouder vonden mensen het gek dat ik zoiets droeg. Maar ik ben nooit van een pak en een das geweest." De alledaagse trui vormt in de tentoonstelling een mooi contrast met de rijkversierde historische mantel van het Britse Hogerhuis die gedragen werd door de vijfde graaf van Athlone.

Amsterdam Rainbow Dress
Ook de komst van de 'Amsterdam Rainbow Dress' is een van de hoogtepunten van de tentoonstelling. De extravagante jurk is de eerste twee weken van Dress to Impress in Oud Amelisweerd te zien. In de zestien meter lange jurk zijn 75 nationale vlaggen verwerkt van landen waar LHBTI'ers bij wet verboden zijn. Steeds wanneer LHBTI-rechten worden gelegaliseerd in een van de landen, wordt de desbetreffende vlag in de jurk vervangen door een regenboogvlag. Hiermee opent de stichting achter de Amsterdam Rainbow Dress het publieke debat en bewustzijn.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling 'Dress to impress'. Kostuums met een verhaal, te zien t/m 23 februari 2020 in Pop-up Museum Oud Amelisweerd.