Untitled from the series Opulence © Dustin Thierry
OUD AGENDAITEM

Dustin Thierry - Opulence

Foam Amsterdam - Het werk van Fotograaf Dustin Thierry (Willemstad, Curaçao, 1985) getuigt van de uitbundige en eigentijdse heropleving van de Ballroom-scene, maar ook van de stelselmatige discriminatie en marginalisering van zwarte en queer gemeenschappen wereldwijd. Foam Amsterdam stelt zijn werk ten toon onder de naam Opulence.

Nadat Thierry als tiener vanuit Curaçao naar Nederland verhuisde werd fotografie voor hem een krachtig middel tot emancipatie. Omdat hij steeds vaker met discriminatie te maken kreeg, zocht hij naar een manier om zijn ervaring en eigen bewustwording aan anderen over te brengen. Met zijn fotografie onthult Thierry wat doorgaans verborgen blijft en geeft hij ruchtbaarheid aan wat vaak wordt verzwegen. Hij omschrijft zijn werk als “een ode aan alle mensen die hun seksuele identiteit nog altijd niet vrijuit kunnen beleven”.

In 2013 begon hij met het fotograferen van de Nederlandse Ballroom-scene, waarna hij reisde naar Parijs, New York, Londen en Berlijn. Dit ondergrondse fenomeen vindt zijn oorsprong in de negentiende-eeuwse gemaskerde drag bals, waar de Amerikaanse LHBTQ-gemeenschap zich vrij kon uiten. De bals die hij fotografeert vormen een veilige haven voor zelfexpressie, maar zijn tegelijkertijd ook het decor voor felle concurrentie die de aanwezigen dwingt om op te komen voor hun identiteit. 

Thierry laat zien dat dergelijke strijdvaardigheid, die zich manifesteert in compromisloze zelfexpressie, tot op de dag van vandaag nog even relevant en levendig is. Met krachtige portretten van verschillende leden van het Nederlandse en de Parijse houses, vertoont hij hoe de houses de deelnemers niet alleen voorbereiden op de competities, maar ook een sociaal vangnet bieden voor diegenen die op dagelijkse basis te kampen hebben met discriminatie of stigmatisering. 

Opulence is te zien van 18 oktober tot en met 8 december 2019 in Foam Amsterdam. Voor meer info klik hier.