Claude Vanheye DVOTION - Oliver Heldens 2015
Claude Vanheye DVOTION - Martin Garrix 2015
Claude Vanheye DVOTION – Hardwell 2015
OUD AGENDAITEM

DVOTION - Claude Vanheye

Groninger Museum - DVOTION toont de foto’s van de befaamde Nederlandse fotograaf Claude Vanheye, die met deze tentoonstelling zijn 50-jarig jubileum viert. Hij maakte iconische foto’s van onder anderen Jimi Hendrix, John Lennon, Frank Zappa, David Bowie, Mick Jagger, Grace Jones, Kate Bush, Michael Jackson en talloze andere poplegenden. In de laatste jaren heeft Vanheye een opmerkelijke serie portretten van wereldbekende dj’s gemaakt, die onder de verzamelnaam DVOTION internationaal geëxposeerd zal worden. 

Vanheye heeft per se niet, zoals de doorsnee dj-fotograaf nastreeft, zoveel mogelijk dynamiek in het beeld willen leggen, maar juist het tegenovergestelde: totale verstilling, een freeze frame waarin de dj bevroren is in het moment. Hierdoor doen de foto’s enigszins denken aan Renaissance-portretten, met soms romantische of sensuele expressies.

Claude Vanheye, gelauwerde fotograaf van legendarische rock- en popsterren, kwam pas in 1998 voor het eerst in aanraking met de voor hem toen nieuwe wereld van dance music door de groep Faithless. Bij het concert in Paradiso werd hij gegrepen door de kracht van hun charismatische rapper/zanger Maxwell Frazer. “Ik was nog nooit eerder zo onder de indruk geweest van hoe muzikanten hun publiek in trance kunnen krijgen.” Daarna bezocht hij ieder jaar het dance-spektakel Sensation in de Amsterdamse Arena, maar wist al die jaren nooit hoe hij dat wat hij zag, ook op zijn eigen wijze kon vastleggen.

In 2014 fotografeerde Vanheye op Sensation voor het eerst met nieuwe Nikon 300 en 400mm lenzen, die hij eigenlijk aan het uittesten was voor een andere opdracht. Hij kon toen de dj (Fedde Le Grand) van dichtbij volgen en wist op dat moment onmiddellijk hoe hij de dj’s daarna altijd zou willen vastleggen. Hij dacht terug aan die eerste keer met Faithless en geïnspireerd door hun nummer ‘God Is A Dj’, legde Vanheye de dj vast als een moderne hogepriester, die met zijn muziek het publiek in een bijna religieuze hypnose brengt. Zó ging hij ze vanaf dat moment fotograferen en zo ontstond ook de titel van zijn project DVOTION - toewijding.

De tentoonstelling DVOTION van Claude Vanheye is te zien van 17 januari tot en met 24 maart 2019 in Groninger Museum. Voor meer informatie kan je hier terecht.