Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2
Meerdere locaties 20 september 2019 - 17 november 2019

En de Winnaar is...

Theatergezelschap BonteHond - Theatergezelschap BonteHond sprak in mei met leerlingen uit groep zeven van verschillende basisscholen in Almere over schuldgevoel. Iedereen in de klas kende het rotgevoel dat ze schuld noemen, waar je vaak boos en verdrietig van wordt en ook buikpijn van kan krijgen. Bijna iedereen dacht dat als hun ouders zouden scheiden dat het dan hun schuld zou zijn of dat ze er in ieder geval iets aan hadden kunnen veranderen. In hun hoofden hadden ze op dingen waar ze helemaal geen invloed op hebben, zoals scheiden, wel invloed. En leek het ze dus ook logisch dat als dat gebeurde, zij beter hun best hadden moeten doen. Regisseur Judith Faas gebruikte dit onderzoek voor haar voorstelling En de Winnaar is... Een voorstelling over schuldgevoel en scheiden, die 22 september in première gaat.

Iedereen kent het: schuldgevoel. Iedereen heeft wel eens iets kapot gemaakt of iets gedaan waarvan je achteraf dacht ‘dat had ik beter niet kunnen doen’. Dat je dan spijt hebt en je schuldig voelt is wel logisch. Maar vaak voelen we ons ook “gewoon” schuldig. Zonder dat we iets verkeerd hebben gedaan. Zonder dat we iets stuk hebben gemaakt of dat we iets anders hadden kunnen doen. We voelen ons schuldig omdat we ons schuldig voelen en daar kunnen we voor de rest niks aan doen.

De voorstelling En de winnaar is… gaat precies daarover. Het is een groot spektakel in een boksring. Er zijn lichten, er is muziek, er worden grappen gemaakt, er wordt gevochten en er is een prijs. Het lijkt een gewone bokswedstrijd maar dat is niet zo, in de ring wordt een vechtscheiding uitgevochten. Een vader en een moeder gaan de strijd met elkaar aan en het kind staat ernaast. Het kind vecht niet mee en kan helemaal niks aan de wedstrijd veranderen, of misschien toch wel? En de winnaar is… is een grappige en troostende voorstelling voor iedereen die zich ooit onnodig schuldig heeft gevoeld.

En de Winnaar is... speelt van 20 september t/m 17 november in verschillende theaters in het land.

Klik hier voor meer informatie.