Museum Flehite
OUD AGENDAITEM

Engelbert L'hoëst – 100

Museum Flehite - In 1919, op 15 september, werd op een steenworp afstand van Museum Flehite Engelbert L'hoëst geboren. Nu, honderd jaar na zijn geboorte, organiseert Museum Flehite een jubileumtentoonstelling over de colorist en expressionist met honderd van zijn werken.  

Speciaal voor deze tentoonstelling had museumdirecteur Onno Maurer de eer om honderd werken uit te zoeken uit de privécollectie van weduwe Heleen L’hoëst. De selectie is grotendeels samengesteld uit niet eerder vertoond vroeg werk (1940 -1960). In deze periode werkt Engelbert vanuit zijn vrije verbeelding en maakt primitieve en abstracte kunst waarbij hij kleur als expressiemiddel inzet. De invloed van het (Vlaamse) expressionisme en Cobra, de kunstenaarsgroep waaruit o.a. Karel Appel en Corneille deel van uitmaakten, is duidelijk te herkennen.

Engelbert L’hoëst groeide op zonder zijn ouders en werd grootgebracht in een pleeggezin.  Op vijftienjarige leeftijd kwam hij in contact met de schilder A.C. Sleeswijk waarna die hem in huis nam in Villa Pictura. Na hier een klassieke schildersopleiding te hebben gevolgd werd L’hoëst lid van Het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap De Ploegh.    

Onder invloed van de moderne schilderkunst, met name Cobra, komt L’hoëst na de oorlog tot kleurrijke en expressieve schilderijen. Net als Van Gogh werd hij aangetrokken door het mediterrane licht van Zuid-Europa. Hij werd steeds meer een echte colorist en expressionist. Vanaf de jaren tachtig stond het Hollandse rivierenlandschap centraal in zijn schilderijen en werken op papier.

Engelbert L'hoëst – 100 is te zien van 19 oktober 2019 t/m 26 januari 2020 in Museum Flehite. Klik hier voor meer info.