NNT - Er zal iemand komen. Foto: Martijn Halie
OUD AGENDAITEM

Er zal iemand komen

Noord Nederlands Theater - Twee geliefden willen alles achter zich te laten. Ze besluiten een afgelegen huis aan een fjord te kopen om ‘samen alleen’ te kunnen zijn. Eenmaal daar is de spanning onverteerbaar, wanneer ze vermoeden dat er iemand hun alleen-zijn komt verstoren. In een voorstelling waar woorden tekortschieten, kunnen de man en vrouw zich uitsluitend fysiek uitdrukken. De hallucinerende, soms gewelddadige bewegingen die regisseur Liliane Brakema aan de tekst toevoegt, verbeeldt op een intense manier wat de personages niet met woorden kunnen zeggen.

In Er zal iemand komen gebruikte regisseur Liliane Brakema de tekst van Jon Fosse als basis voor een theatraal onderzoek in het ontwikkelingstraject NNT RAW. “Als ik niet naar een voorstelling hoef toe te werken, kies ik eerder voor de moeilijke weg en voel ik meer mogelijkheden om te verdiepen. Het wordt echt een zoektocht, een experiment in tekst en beeld, met een uitkomst die onzeker is.”

De personages in het stuk zijn naar de fjord gegaan om een nieuw leven op te bouwen. Hoewel het nergens expliciet wordt, voel je dat het te maken heeft met hoe zij de druk en snelheid van de wereld ervaren. Hier willen ze aan ontsnappen, maar het lukt ze niet. “Het geweld dat je jezelf aandoet wanneer je niet de tijd neemt om jezelf en een ander te leren kennen, moet er op een bepaalde manier uit. De bewegingstaal die ik toevoeg, is een suggestie in de richting van de extreme consequenties die het voortdurend negeren van signalen kan hebben.”

Met haar fysieke regiestijl viel Brakema al tijdens haar regieopleiding op. Zij is de eerste regisseur ooit die met een afstudeervoorstelling geselecteerd werd voor het prestigieuze Nederlands Theater Festival als een van de tien beste voorstellingen van het seizoen 2016.

 

Er zal iemand komen is te zien van 26 oktober t/m 14 december 2019 in verschillende theaters door het land. Voor meer informatie en de actuele speellijst, klik hier.