Babysitting, 2014 © Eva O’Leary
OUD AGENDAITEM

Eva O’Leary – Happy Valley

Foam - Tijdens Unseen Amsterdam 2018 werd Eva O'Leary (1989) door een internationale jury geselecteerd voor het Outset Unseen Exhibition Fund. Haar solotentoonstelling Happy Valley in Foam 3h is het resultaat.

Happy Valley is de bijnaam van de plaats State College in de staat Pennsylvania (VS), waar de Amerikaans-Ierse kunstenaar Eva O’Leary (1989) is opgegroeid. Deze plek gold lange tijd als het schoolvoorbeeld van het perfecte randstedelijke leven in Amerika. Een gemoedelijke, comfortabele plek waar werk en het dagelijks bestaan zich afspelen rondom de Penn State University en het populaire American football-team, de Penn State Nittany Lions. O’Leary verliet Happy Valley op haar 18e, maar de plek blijft in haar werk terugkomen. Op het eerste oog geven de foto’s een fris en kleurrijk beeld van een Amerikaans stadje en haar inwoners. Maar de bijna agressieve scherpte van haar beelden geeft tegelijkertijd een onbestemd gevoel.

In Happy Valley lijkt niemand ooit ouder te worden. De gezichten van de bewoners zijn als porseleinen maskers, verstild in hun eeuwige jeugd. De portretten zijn anoniem en archetypisch, wat er achter het gelaat schuilgaat (woede? verdriet? onderdrukte agressie?) blijft gevangen in het kader van de foto. Elk beeld toont een moment van gespannen verstilling dat verleidt en tegelijkertijd angst aanjaagt. De maskerade neemt een duistere wending wanneer we ons bewust worden van het kindermisbruik-schandaal dat de stad sinds 2011 in zijn greep houdt, alsook de voortwoekerende ‘opioïdenepidemie’, het comazuipen en een aantal fatale ontgroeningsrituelen die plaatsvonden binnen studentenverenigingen.

Happy Valley is van 1 maart t/m 28 april 2019 te zien in Foam.

Klik hier voor meer informatie.