New Brighton, Engeland, 1983 - 85 © Martin Parr / Magnum Photos
#fishy #donut #divers #thingsarequeer, December 1, 2015 © Joseph Maida
Spam (Cut in Two), 1961 © Ed Ruscha / Courtesty of the artist and Gagosian Gallery
OUD AGENDAITEM

Feast for the Eyes

FOAM - prikkelt je zintuigen deze winter met Feast for the Eyes– The Story of Food in Photography. De expositie laat de rijke geschiedenis van voedselfotografie zien. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek. Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot een symbolische stilleven van Laura Letinsky. Van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig. Feast for the Eyes presenteert de belangrijkste figuren en bewegingen binnen de voedselfotografie.

Door de complexiteit van de vormen en de betekenis van voedsel, én het feit dat het één van de basisbehoeftes is van de mens, is het tot een veel gefotografeerd onderwerp geworden. Met de opkomst van social media is de belangstelling voor voedsel als onderwerp, en daarmee ook voedselfotografie, de afgelopen jaren enorm toegenomen. Door plaatsing van voedselfoto’s op platforms als Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter is fotografie onderdeel geworden van de eetervaring zelf. De foto’s gaan daarbij zelden alleen over eten. Voedsel kan een levensstijl of een natie representeren, maar ook hoop of wanhoop, honger of overdaad.

In de tentoonstelling wordt door middel van drie thema’s onderzocht hoe eten wordt verbeeld en wat de betekenis ervan kan zijn. Voor Still Life wordt een van de meest populaire genres uit de schilderkunst als uitgangpunt genomen. De foto’s laten zien hoe de kunstenaars zich hebben laten inspireren door het genre en hoe het in de loop van de tijd is veranderd. Around the Table kijkt naar het ritueel dat plaatsvindt rondom eten. Daarnaast gaat het in deze sectie ook over culturele identiteit die wordt gereflecteerd in eten. Tenslotte laat Playing with your Food zien wat het oplevert als humor, spel en ironie gecombineerd worden met voedsel. Naast de foto’s is er een groot aantal kookboeken te zien. De boeken geven een aanvullende visuele geschiedenis weer en plaatsen de foto’s aan de muur in context.

Feast for the Eyes – The Story of Food in Photography is van 21 december 2018 t/m 3 maart 2019 te zien in Foam. Voor meer informatie kan je hier terecht.