Neo-Fanfare 9x13 - Les Fauves
OUD AGENDAITEM

Festival Classique

Festival Classique - Festival Classique opent donderdagavond 13 juni 2019 op het Zuiderstrand van Scheveningen met de nieuwe strandopera Aida aan Zee. Het festival brengt voor deze voorstelling, die driemaal wordt uitgevoerd, meer dan 350 musici en dansers op de been. De dertiende editie van Festival Classique omvat van 13 t/m 23 juni tientallen voorstellingen en concerten in onder meer het Kurhaus, op het strand, in de haven, op de boulevard en in het reuzenrad.

“Na het ongekende succes van de Carmina Burana vorig jaar, kon een vervolg niet uitblijven”, zegt de nieuwe festivaldirecteur Neeltje Leemans. “Deze zomer vormen de zee en het Zuiderstrand het decor voor de strandopera Aida aan Zee. Arrangeur Marijn van Prooijen en regisseur David Prins bewerkten Aida tot deze semi-concertante en geheel nieuwe voorstelling.’’

Een tweetal studenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag gaat afstuderen tijdens Festival Classique. Beniamino Paganini studeert klavecimbel en directie, hij neemt voor zijn examen in de sjieke Cor Ruyszaal van het Kurhaus een orkest en koor mee. Violiste Laura Lunansky gaat haar afstudeerconcert geven in de imposante en roemruchte Kurzaal, waar ooit namen als violist Yehudi Menuhin, Vladimir Horowitz en Igor Stravinsky hun opwachting maakten.

Peter R. de Wolf is een nieuw satirisch muziektheaterconcert (16+) met acteur Frans van Deursen en een ensemble van het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Stef Collignon. Aanvankelijk lijken we getuige te zijn van de zoveelste uitvoering van Peter en de Wolf van Prokofjev, maar Van Deursen kruipt in de huid van ’s lands bekendste misdaadverslaggever en die zet het verhaal rigoureus naar zijn hand. Alle losse eindjes en vragen uit het originele verhaal dienen te worden opgelost, de onderste steen moet boven. Een klassiek staaltje misdaadjournalistiek met naast Peter R. de Wolf ook een hoofdrol voor onder meer De Vogel, een bikkelharde drugshandelaar én knuffelcrimineel.

Festival Classique programmeert elk jaar ook gratis toegankelijke voorstellingen. Zo brengt Neo-Fanfare 9x13 het fonkelnieuwe Les Fauves in première, een muziektheatervoorstelling zonder woorden die zich afspeelt in een denkbeeldige hotellobby. Voor Neo-Fanfare 9x13, dat hedendaagse muziek combineert met fanfare, is dit de aftrap van een boordevol festivalseizoen. Daarnaast worden er in tal van strandtenten gratis Sunset-concerten gegeven en ook de afstudeerconcerten zijn vrij toegankelijk.

Festival Classique vindt van 13 t/m 23 juni 2019 plaats in Den Haag, Scheveningen.

Klik hier voor meer informatie.