Foto: Foppe Schut
OUD AGENDAITEM

Festival Oude Muziek 2019

Festival Oude Muziek - Van 23 augustus t/m 1 september staat het Festival Oude Muziek Utrecht, het grootste oudemuziekfestival ter wereld, in het teken van Napoli – de vergeten hoofdstad van de muziek. Het programma telt ruim 250 concerten, lezingen en andere activiteiten, waaronder een Oude Muziek Markt en een concours voor jonge ensembles.

Van de zestiende tot de achttiende eeuw was Napels misschien wel het belangrijkste centrum van artistieke vernieuwing in Europa. De conservatoria voorzagen het hele continent van instrumentalisten, componisten, castraten en andere zangers. Deze muzikale erfenis van Napels blijft vandaag de dag veelal onderbelicht. Het Festival Oude Muziek brengt hier verandering in.

Dit jaar vervult schrijver en regisseur Thomas Höft de rol van co-curator. Hij gaat in de gesprekkenreeks Storie Napoletane met verschillende gasten, waaronder Gomorra-actrice Cristina Donadio, op zoek naar de verhalen van Napels, en is betrokken bij een verrassende uitvoering van Pergolesi’s mini-opera Il Ciarlatano, met een omgebouwde Piaggio-driewieler als podium.

Artist in residence Marco Mencoboni en zijn ensemble Cantar Lontano zorgen ook voor bijzondere concerten. Zo experimenteren zij woensdag 28 augustus bijvoorbeeld met ruimtelijke effecten. In een groots opgezet avondconcert verspreiden de musici zich door de Grote Zaal van TivoliVredenburg en omgeven ze het publiek letterlijk met muziek.

Ook all-time favourites Jordi Savall met zijn ensemble Hespèrion XXI en Christina Pluhar met L’Arpeggiata zullen Napels eer aandoen tijdens deze 38e editie van het festival. De Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg zal samen met het Nederlandse ensemble Stile Galante op het podium te vinden zijn om een concert van de legendarische Farinelli tot leven te roepen. Het volledige programma staat online op oudemuziek.nl.

Het Festival Oude Muziek vindt plaats van 23 augustus t/m 1 september 2019 in Utrecht. 

Klik hier voor meer informatie.