Untitled, from the series Fixing shadows; Julius and I, 2018 © Eric Gyamfi
Untitled 5, from the series Fixing shadows; Julius and I, 2018 © Eric Gyamfi
OUD AGENDAITEM

Fixing Shadows; Julius and I

Foam - Eric Gyamfi werd dit jaar door een internationale jury benoemd tot winnaar van de dertiende Foam Paul Huf Award. Deze prijs wordt jaarlijks door Foam uitgereikt aan een fotografietalent jonger dan 35 jaar. De kunstenaar gebruikt een scala aan beeldtechnieken om gestalte te geven aan visuele verhalen die het midden houden tussen autobiografisch en fictief. De fotocollages die hij maakte in de tijd dat hij rondzwierf, vormen samen een dagboekachtig verslag van zijn nomadische ervaring en bevragen op een introspectieve manier wat het betekent om een thuis te hebben of te verliezen.  

De resulterende installaties zijn dubbelzinnig, gelaagd en vervagen de grens tussen storytelling en documentairefotografie. De tentoonstelling bestaat uit twee van Gyamfi’s meest recente series. A Certain Bed is een semi-autobiografisch beeldverhaal over de omzwervingen van de kunstenaar na het verlaten van zijn thuis.

Fixing Shadows; Julius and I is een vormonderzoek naar het fotografisch portret. De fotograaf combineerde zijn eigen beeltenis met een portret van componist Julius Eastman, wat resulteerde in duizenden variaties van deze fotografische identificatie. in de vorm van cyanotypieën en zeefdrukken. De foto’s worden gecombineerd met gesproken Whatsapp-berichten die de kunstenaar gaandeweg verzamelde. Deze geven uiteenlopende interpretaties van hetzelfde beeld, dat voor iedereen wat anders betekent. 

Fixing Shadows; Julius and I is te zien vanaf 13 december 2019 t/m 11 maart 2020 in Foam Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.