Foto: © 2017 Mediamatic
OUD AGENDAITEM

Fleece afterlife

Openbare Bibliotheek Amsterdam - Op 4 april opent Fashion Machine in OBA Expo de tentoonstelling Fleece afterlife; nieuwe toepassingen voor de afgedankte fleecetrui. Tijdens de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een enorm fleecekunstwerk. Fashion Machine vraagt op een unieke manier aandacht voor het plastic probleem in de mode industrie. De tentoonstelling is tot en met 23 juni te zien in OBA Oosterdok.

Hoewel fleece massaal wordt afgedankt, is het de minst populaire stof om te recyclen. Hoewel dit populaire kledingstuk gemaakt is van gerecyclede plastic flessen, is het een bron van microvezel vervuiling in oceanen en drinkwater. Voor Conny Groenewegen - kunstenaar en modeontwerper - aanleiding de fleecetrui in een heel ander daglicht te plaatsen.

Tijdens de tentoonstelling vindt een aantal afgedankte kledingstukken een nieuwe bestemming door fleecetruien te vervaardigen tot een breiwerk. Zo ontstaat een tastbaar symbool voor de enorme omvang van het afval van de kledingindustrie. Het nutteloze materiaal verandert in een fashion monument met een activistische uitstraling. Van 2 tot en met 4 april kun je zelf meewerken aan dit bijzondere modekunstwerk.

Het in de publieke ruimte aandacht vragen voor dit onderwerp is een deel van de activiteiten van Conny Groenewegen. Als ontwerper ontwikkelt en creëert ze gebreide materialen voor kledingcollecties en ruimtelijke toepassingen. Daarnaast wil zij ook materialen 'weg ontwerpen' door het ontwikkelen van ideeën en methodes voor nieuwe mode en design toepassingen.

De tentoonstelling Fleece Afterlife is van 4 april t/m 23 juni 2019 te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie over de OBA.