Beeld: Insomnia Cured Here.
OUD AGENDAITEM

Frankenstein: Op weg naar een nieuwe mens

‘Het leeft!’ roept een uitzinnige Victor Frankenstein nadat hij de hendel heeft overgehaald en zijn creatie de ogen opent. Vastgesnoerd op een tafel met elektroden op zijn hoofd, komt het schepsel tot leven zodra een elektrische vonk zijn lichaam treft.

Frankenstein werd voor het eerst leven in geblazen door de Engelse schrijver Mary Shelley. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Shelley pen op papier zette en het verhaal schreef. Rijksmuseum Boerhaave neemt je mee in Shelley’s wereld van toen.

Met talloze toneelversies, parodieën, verfilmingen en strips is Frankenstein uitgegroeid tot een icoon. Toch is het beeld dat wij vandaag de dag van Frankenstein hebben, anders dan het oorspronkelijke verhaal. Waar wij denken dat Frankenstein vooral gaat om een losgeslagen monster, bewijst het origineel het tegendeel. Frankenstein is een roman die vooral gaat over de vraag: Wat maakt ons menselijk? Ook nu zet het boek mensen nog steeds tot nadenken. Met de razende achtbaan van technische ontwikkelingen is deze vraag relevanter dan ooit.

Frankenstein: Op weg naar een nieuwe mensen loopt van 17 maart t/m 28 oktober 2018.

Klik hier voor meer informatie.