Stil uit voorstelling 'GAS'
OUD AGENDAITEM

GAS

Noord Nederlands Toneel (NNT) – In de voorstelling ‘GAS’ wordt in 3 episoden het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Beginnend in de jaren ’60, wanneer het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en de harten en huizen worden verwarmd. Eindigend in het heden,  waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel probeert hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te pikken van de aangekondigde rijkdom. In plaats daarvan raakt een van zijn dochters zwanger van een NAM-ingenieur die in hotel Boelens bivakkeert. In de jaren zeventig – als Nederland bloeit, maar Groningen zucht onder fabriekssluitingen – is er in hetzelfde hotel een manifestatie onder het motto ‘Groningen geen wingewest’. In de derde akte belanden we in het nu. Bevingen zorgen voor slapeloze nachten, net als de slepende procedures om de schade vergoed te krijgen. Tot een van de gasten van Hotel Boelens besluit actie te ondernemen…

De theatervoorstelling ‘GAS’ is te zien t/m 28 december op meerdere locaties in Nederland. Voor de actuele speellijst en tickets, klik hier.