Gavin Turk - Bag Soup (2006). Reflex Amsterdam
Gavin Turk - Green and Pink with Rubbish Bag (2019). Reflex Amsterdam
Gavin Turk - Bottle 10 (2019). Reflex Amsterdam
OUD AGENDAITEM

Gavin Turk - Letting Go

Galerie Reflex – De fascinatie van Britse kunstenaar Gavin Turk voor afval is een terugkerend thema in zijn oeuvre. Hij onderzoekt de esthetiek, functie en waarde van iets wat normaliter wordt weggegooid. Daarnaast bekijkt hij de gevolgen voor het milieu door het menselijke bestaan en de consumptiemaatschappij. Op 19 oktober opent zijn nieuwe soloshow in Reflex Amsterdam waarbij zijn aquarellen, beschilderde bronzen sculpturen en grote zeefdrukken te zien zijn. Letting Go laat op deze manier de schoonheid van het alledaagse zien.  

Wanneer een object wordt weggegooid, verdwijnt het niet eenvoudig, maar start het in plaats daarvan een nieuwe reis. “Loslaten is een wederkerende vorm van iets weggooien,” stelt Turk. Een plastic fles kan op straat worden gegooid, meegenomen worden door de wind en uiteindelijk weer in de winkel terechtkomen. Voor de kunstenaar gaat het proces echter anders. Hij speelt met de (plastic) resten en maakt ze onsterfelijk door ze in brons te gieten of met aquarel op papier te vereeuwigen.  

Door te werken met in massa geproduceerde, machinaal bewerkte producten, ondermijnt Turk de sociaal-gedicteerde ‘natuurlijke orde’ van dingen. Hij besteedt meer aandacht aan objecten die verspild lijken. Disfunctionele objecten die meestal worden genegeerd, worden in de beslotenheid van de galerij juist onder een vergrootglas geplaatst. Zo symboliseert Turk in Letting Go de consumptiemaatschappij. De kunstenaar neemt hierbij de rol van waarnemer aan. Hij kijkt naar menselijk gedrag, onderzoekt deze en bevraagt de aard van de objecten nauwkeurig: waar is het geweest? Welke interacties had het met zijn omgeving? Wat gebeurt er vanaf nu met ze?

 

 

Gavin Turk – Letting Go is te zien van 19 oktober t/m 6 december 2019 in galerie Reflex Amsterdam. Voor meer informatie over de expo, klik hier.