Geert Lap, keramische vormen 1984-1990, uit de collectie Design Museum Den Bosch. Fotografie Erik & Petra Hesmerg.
OUD AGENDAITEM

Geert Lap – Specific Objects

Design Museum Den Bosch - Geert Lap - Specific Objects biedt een oogstrelend overzicht van het weergaloze oeuvre van een van de belangrijkste naoorlogse keramische kunstenaars ter wereld. De vele werken uit de eigen collectie worden aangevuld met tientallen goed gekozen bruiklenen uit belangrijke musea en verzamelingen. Ontwerper Aldo Bakker verzorgt het tentoonstellingsontwerp. Hij gaat in Design Museum Den Bosch een dialoog aan met het werk van Lap over de zoektocht naar de volmaakte vorm.

Het keramische oeuvre van de sublieme vakman Geert Lap (1951-2017) staat in de traditie van het modernisme, dat zich afzet tegen versiering en historische verwijzingen. Qua intentie en zeggingskracht kan zijn werk wedijveren met de minimalistische kunst van kunstenaars als Carl Andre, Donald Judd en André Volten. Laps streven naar perfectie vormde de kern van zijn kunstenaarschap en zijn onovertroffen ambacht. Objecten die niet aan zijn strenge eisen voldeden gingen letterlijk onder de hamer. Maar hoe wist hij zijn standaarden telkens hoger te leggen? Wat was de keerzijde van deze bijna monomane houding? Wat kun je nog maken na de perfecte vorm?

De tentoonstelling biedt een overzicht van alle fases in de artistieke carrière van Geert Lap. Sleutelstukken als de Kleurendriehoek en de 99 variaties zijn te zien in de context van zijn overige werk, een unieke ervaring. De laatstgenoemde reeks zal bovendien vijfentwintig jaar na haar voltooiing voor het eerst weer in haar geheel te zien zijn. De tentoonstelling geeft zo een beeld van een zich steeds verder sublimerend oeuvre. Design Museum Den Bosch belicht hiermee het in de toegepaste kunsten zelden voorkomende minimalisme, waarbij ook oog is voor de valkuilen van het najagen van volmaaktheid. Met deze tentoonstelling krijgt ‘de grootste minimalist van de keramische kunst’ - zoals galeriehouder en schrijver Garth Clark hem omschrijft - het eerbetoon dat hem toekomt.

Geert Lap - Specific Objects wordt ontworpen door vormgever Aldo Bakker. Hij streeft net als Geert Lap naar de volmaakte vorm. Als collega-ontwerper bewondert Bakker de toewijding en het meesterschap, maar is hij zich tegelijkertijd bewust van het gevaar van Laps compromisloze perfectionisme. De zielsverwantschap tussen beide (vak)mannen wordt voelbaar in ieder detail van de expositie. Aldo Bakker: “De gedraaide vormen van Geert Lap zijn van een niet te evenaren sublimiteit. Een keerzijde van die perfectie is dat je - in artistiek opzicht - alleen komt te staan. Zijn werk is daarnaast, al gaat het om in essentie functionele voorwerpen als vazen en schalen, autonoom van karakter. En dat geldt voor mijn eigen ontwerpen eigenlijk ook.”

Klik hier voor meer informatie over Geert Lap - Specific Objects, te zien van 1 juni t/m 18 augustus 2019 in het Design Museum Den Bosch.