Cox Janssens
OUD AGENDAITEM

Getekend: Rotterdam!

Kunthal Rotterdam - Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam Getekend: Rotterdam!, het resultaat van een opdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam aan kunstenaars Cox Janssens, Isra Páez en Kay Hessels. Tot aan de jaren ’80 tekenen kunstenaars in opdracht van Stadsarchief Rotterdam de stad, sinds vorig jaar is deze traditie nieuw leven in geblazen. Na jaren In een serie van twaalf tekeningen geven de Rotterdammers een persoonlijke invulling aan een van de drie gestelde thema’s. 

Illustrator Cox Janssens (1993) gaat aan de slag met het thema sportclubs. Haar kleurrijke en karikaturale illustraties geven de diversiteit van sport in Rotterdam weer, van teamsporten tot individuele sporten, op het land en in het water. De tekeningen laten de verbindende factor zien van sportverenigingen als ontmoetingsplek, en zijn zeer uiteenlopend waardoor surrealistische collages ontstaan.

Isra Páez (1982) is afgestudeerd in architectuur en gaat voor het thema straatcultuur op zoek naar rauwe en desolate plekken waar jongeren samenkomen. In zijn houtskooltekeningen verbeeldt Páez de verborgen plekken onder viaducten, langs snelwegen en rondom spoorwegen. Tussen de betonnen architectuur en zware constructies zijn de sporen van de ‘hangouts’ zichtbaar. 

Kunstenaar Kay Hessels (1987) maakt gedetailleerde tekeningen van bestaande gebouwen en geeft hier vervolgens zijn eigen draai aan. Voor deze opdracht gaat hij dieper in op het thema stadslandbouw. Vanuit vogelvlucht tekent Hessels iconische, Rotterdamse gebouwen als Schieblock, de Markthal en Blue City - het voormalige zwembad Tropicana - waarbij hij de daken overwoekert met flora. Met deze fantasierijke jungles wil Hessels de bewoners meer verbinden met natuur in de stad. 

Getekend: Rotterdam! Is te zien van 9 november t/m 12 februari 2020 in Kunsthal Rotterdam. Klik hier voor meer info.