Arnhem 17 oktober 2019 - 26 juli 2020

Gevangen door Atjeh. Toean Stammeshaus.

Museum Bronbeek – De bevlogen Friedrich Wilhelm Stammeshaus (1881-1957) bracht een van de grootste etnografische collecties van Noord-Sumatra tot stand. De tentoonstelling vertelt hoe de fascinerende cultuur van de Atjehse bevolking Stammeshaus in zijn greep kreeg en hoe het 1e object in zijn bezit kwam. Er zijn indrukwekkende foto’s te zien van het bestaan op Atjeh, in militair-bestuurlijke en in huiselijke kring en van de vele verschillende mensen die een rol speelden in Willems leven. Onder wie ook zijn moeder, die bij toeval weer op zijn pad kwam. 

Het eerste object kwam in zijn bezit tijdens een militaire expeditie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), waaraan hij als onderofficier deelnam. Zijn verzameling groeide snel met aankopen, geschenken én oorlogsbuit. Mede onder invloed van zijn echtgenote Nelly ontwikkelde Willem zich tot een gewaardeerde bestuursambtenaar die aanzienlijke verbeteringen bracht in de levensomstandigheden van de Atjehers.

Willem Stammeshaus vertegenwoordigt de gemengde Indische samenleving, zowel in zijn genen als in zijn carrière. Zijn vader was een Duitse arts in dienst van het KNIL, zijn moeder een Chinese die als ‘huishoudster’ het veld moest ruimen voor een Europese bruid. Van militair werd hij bestuursambtenaar en uiteindelijk conservator van zijn geesteskind: het Atjeh Museum in Koeta Radja.

De tentoonstelling bevat een representatieve selectie objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, waar zijn verzameling en ook Willem zelf uiteindelijk terechtkwamen, naast voorwerpen van de familie en uit het archief Stammeshaus.

Gevangen door Atjeh. Toean Stammeshaus is te zien van 17 oktober tot 27 juli 2020 in Museum Bronbeek. Klik hier voor meer info.