Lynn Chadwick, 'Sitting Couple' (1990). Beeld: Mathew Hollow
Alberto Giacometti in zijn atelier (1965). Beeld: Ernst Scheidegger
Lynn Chadwick in zijn werkplaats in Chalford (1988). Beeld: Nico Koster
OUD AGENDAITEM

Giacometti & Chadwick: Facing Fear

Museum de Fundatie presenteert vanaf 22 september 2018 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear. De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit. 

Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier. De tentoonstelling omvat meer dan 150 werken. Voor het eerst is het werk van Giacometti en Chadwick zo nadrukkelijk samengebracht.

De wegen van Giacometti en Chadwick kruisten elkaar in 1956. In dat jaar won Chadwick de Grand Prix of Sculpture op de Biënnale van Venetië. De Brit was de jongste kunstenaar ooit die deze prijs ten deel viel en pas zes jaar actief als beeldhouwer. De dertien jaar oudere Giacometti, al een grootheid in Parijs en de gedoodverfde favoriet, had het nakijken. 

Maar belangrijker dan de toekenning aan de een of aan de ander – Giacometti won alsnog in 1962 – is het feit dat uitgerekend deze twee beeldhouwers voor de prijs in aanmerking kwamen. Beide kunstenaars gaven, elk op zijn eigen wijze, vorm aan de fundamentele angst die het dagelijks leven in Europa in de jaren vijftig en zestig beheerste, namelijk die van een wereldwijde nucleaire catastrofe en de eindtijd van de menselijke beschaving.

Het vooroorlogse werk van Giacometti heeft Chadwick mede gevormd en ze waren zich zeer bewust van elkaars aanwezigheid. Behalve de verschillen zijn er veel overeenkomsten te herkennen in de oeuvres van deze kunstenaars. De tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Fondation Marguerite et Aimé Maeght in Saint-Paul-de-Vence en de Chadwick Estate en galerie Blain|Southern in Londen.

De tentoonstelling Giacometti-Chadwick: Facing Fear loopt van 22 september 2018 t/m 6 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.