Portret van mr. Willem van den Kerckhoven en zijn gezin. Johannes Mijtens, 1652. Collectie Haags Historisch Museum
OUD AGENDAITEM

Glans, glorie en misère. De Gouden Eeuw in Den Haag

Haags Historisch Museum - De tentoonstelling Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag in het Haags Historisch Museum toont niet alleen de schittering, maar ook de dagelijkse realiteit van de zeventiende eeuw. Den Haag was een stad van contrasten: het ‘rijkste dorp van Europa’, centrum van macht, cultuur en wetenschap met beroemde inwoners als Baruch Spinoza en Christiaan Huygens.

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van de Republiek. Den Haag had als dorp en internationaal diplomatiek centrum een aparte status. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders grote macht bezaten. Rond het Binnenhof, bestuurscentrum van de Republiek, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten, vertegenwoordigers van de provincies en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze bouwprojecten: Den Haag beleefde een periode van culturele bloei en economische groei. Maar hoe zat het met armoede, hoge kindersterfte, de handel in koloniale producten en slavernij?

Naast woonplaats van de elite was Den Haag ook een snel groeiend dorp vol (hof)leveranciers, ambachtslieden en arbeidsmigranten. Grote delen van het volk kende een onzeker bestaan, afhankelijk van economische voor- en tegenspoed, oorlog en vrede. Praal en rijkdom contrasteerden met armoede, uitbuiting en gebrekkige voorzieningen. In het dagelijks leven speelden misdaad en straf, lief en leed, geboorte en sterfte een grote rol, zowel ‘op stand’ als in de arme volksbuurten rond het Spui.

Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag toont naast schilderijen, tekeningen en prenten en gebruiksvoorwerpen ook archiefstukken, verslagen van ‘ooggetuigen’: dagboekfragmenten, citaten uit liefdesbrieven, gedichten en rechtbankverslagen. Deze brengen de zeventiende-eeuw

Glans, Glorie en Misère. De Gouden Eeuw in Den Haag is van 28 april t/m 27 oktober 2019 te zien in het Haags Historisch Museum.

Klik hier voor meer informatie.