‘God op aarde. Keizer Domitianus’ Rijksmuseum van Oudheden
OUD AGENDAITEM

God op aarde

Rijksmuseum van Oudheden - Met meer dan 275 kunstvoorwerpen uit vele wereldmusea zet het Rijksmuseum van Oudheden de Romeinse keizer Domitianus deze winter in de schijnwerpers met de expositie ‘God op aarde’. 

Domitianus regeerde over het Romeinse Rijk van 81 tot 96 na Chr. Die periode wordt vaak gezien als een Gouden Tijd. Maar toch kent tegenwoordig bijna niemand zijn naam en stond hij in de Oudheid vooral bekend als een tiran en slechte keizer. Zó slecht dat hij uit de geschiedenis moest worden gewist. Bijna 2000 jaar na zijn dood, neemt de tentoonstelling ‘God op aarde’ zijn turbulente levensverhaal onder de loep, vanaf zijn jeugd aan de Granaatappelstraat in Rome, tot de weg naar de top en zijn genadeloze val. 

Archeologische topstukken, spectaculaire animaties, films en wandvullende vergezichten over Domitianus’ Rome laten bezoekers kennis maken met deze ‘vergeten keizer’, in een zoektocht naar wie hij werkelijk was als politicus, veldheer, geliefde en zelfverklaarde ‘god op aarde’. 

De expositie ‘God op aarde’ brengt een rijke keuze aan topstukken uit de eerste eeuw na Chr., de bloeitijd van het Romeinse Rijk, naar Leiden. Er zijn portretten en standbeelden van Domitianus, leden van de keizerlijke familie, goden en godinnen en grafmonumenten van de elite. Fragmenten van muurschilderingen uit tempels, villa’s en paleizen, mozaïeken, sieraden van gouden edelstenen, getuigen van de luxe aan het keizerlijk hof. Dagelijkse zaken als schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten worden ook tentoongesteld.  

Projecties en wandvullende (3D-) reconstructies geven een beeld van het leven in Rome in de tijd van Domitianus, toen spectaculaire nieuwe gebouwen verrezen. Journalist Mustafa Marghadi (NOS) bezoekt die in de tentoonstellingsfilm, waarbij hij teksten van de antieke dichters Martialis en Statius als reisgids gebruikt. In korte video’s belichten Nederlandse en buitenlandse specialisten het meest recente wetenschappelijk onderzoek over Domitianus, waar archeologie, geschiedenis, kunst en literatuur hand in hand gaan.

‘God op aarde. Keizer Domitianus’ is te zien van 17 december 2021 tot en met 22 mei 2022 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. 

Klik hier voor meer informatie!