Coal Harbour Orchestra, Foto: Melle Meivogel
OUD AGENDAITEM

Grachtenfestival Amsterdam 2019

Het Grachtenfestival - Met trots presenteert het Grachtenfestival het volledige programma van haar tweeëntwintigste editie. Ook dit jaar wordt opkomend en gerenommeerd muzikaal talent gepresenteerd op de meest unieke locaties in - en rondom Amsterdam. In alle stadsdelen, van noord tot zuid en oost naar west ; in parken, buurtpleinen, kerken, kantoorpanden, clubs en natuurlijk op de grachten. Spannende muziek op ruige locaties, intieme concerten in historische panden en veel meer uitzonderlijke voorstellingen. Van 9 tot en met 18 augustus zal de zomer in onze hoofdstad een stukje mooier worden met het Grachtenfestival.

Het thema van het Grachtenfestival van 2019, Schatten van Vrouwen , is gekozen om de kracht en de kunde van vrouwen te tonen en te vieren in het jaar waarin het 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen. Werk van vrouwelijke componistes, odes aan sterke vrouwen en ook de vrouw als muze staan centraal.

Saxofoniste en componiste Kika Sprangers (1994) kreeg dit jaar de compositieopdracht, gekoppeld aan de hand van het Grachtenfestivalthema Schatten van Vrouwen. Haar nieuwe programma brengt zij in première met de strijkers van Pynarello, Thomas P ol (bas), Wolfert Brederode (piano) en Jasper van Hulten (drums). Creëert de focus op de vrouw een afstand tussen mannen en vrouwen? Voelen mannen zich soms buitengesloten, kunnen ze zich niet identificeren met de thematiek of durven ze zich niet goed uit te laten over dit onderwerp? Sprangers hoopt met dit programma de verzoening weer op te zoeken. In haar muziek gaat het over verbinding en emotie. Karakter moet vooraan staan in de ranglijst, gender komt later. Of doet dat er eigenlijk helemaal niet toe?

Raoul Steffani (bariton) won vorig jaar de GrachtenfestivalPrijs en kreeg daarom voor deze tweeëntwintigste editie carte blanche om zijn muzikale dromen te realiseren als Artist in Residence van het Grachtenfestival. Hij geeft het grootste concert dat het Grachtenfestival ooit heeft gepresenteerd: de meesterlijke Carmina Burana . Dit stuk van Carl Orff, met het befaamde O Fortuna , is eindeloos vaak uitgevoerd in klassiek e zalen maar nog nooit eerder in Nederland op een podium als Paradiso. Steffani wil in Paradiso een nieuw publiek trekken voor het liedgenre, dat met vergrijzing kampt. Naast de Carmina Burana zal Steffani samen met Camerata RCO (leden van het Koninklijk C oncert - gebouworkest) binnen de Meesterlijk! - reeks een concert geven in de bijzondere Wintertuin van het Krasnapolsky.

Ook dit festival zijn er weer veel prijswinnaars te zien en te horen. xSight@ Percussion Duo won in februari het Grachtenfestival Conservat orium Concours. Zij spelen dit festival op 11 augustus in de Amstelkerk en presenteren daar hun favoriete instrument de Marimba. Sopraan Elenora Hu won in februari de Publieksprijs. De sopraan is op 17 augstus te horen in de Vondelkerk tijdens een spettere nde middag met stukken van onder andere Sergej Rachmaninov, Giuseppe Verdi en Gioachino Rossini. In de serie Jong Talent in de Waalse Kerk staan van 10 tot en met 16 augustus prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, die samen spelen met organist J os van der Kooy. En tijdens de Huis - , Tuin - en Dakterrasconcerten op zaterdag 17 augustus spelen zeer jonge winnaars van (inter - ) nationale concoursen.

Dit jaar hebben meer dan 40 buurt en zich aangemeld om kans te maken op een gratis buurtconcert tijdens het Grachtenfestival 2019. Maar liefst tien buurten vielen in de prijzen en worden tijdens het festival getrakteerd op een concert in eigen buurt. Van Park de Meer en het Eenhoorngebied in Oost, tot de Tuinparken in West en van het Zonneplein en het Beeldenbos in stadsdeel Noord tot de Diamantbuurt in Zuid en de G - wijk in Zuidoost. Daarnaast zijn er in de hele stad én in de Gooi en Vechtstreek een groot aantal gratis toegankelijke concert en..

Het Grachtenfestival vindt plaats van 9 t/m 18 augustus 2019.

Klik hier voor meer informatie.