Barbara Visser Zonder titel (Couple by a mill), 2001 Foto op dibond Frans Hals Museum, Haarlem Courtesy Barbara Visser & Annet Gelink Galerie, Amsterdam
Haarlem 08 maart 2019 - 01 juli 2022

Haarlemse Helden. Andere Meesters

Frans Hals Museum - Het Frans Hals Museum draagt de naam van de beroemdste kunstenaar uit Haarlem. Maar het museum is méér dan Frans Hals alleen. De collectie omvat werken van een groot aantal ‘andere meesters’ uit de zestiende en zeventiende eeuw. Toch zijn lang niet al deze meesters nu nog zo bekend als Hals. In de vernieuwde collectiepresentatie Haarlemse Helden. Andere Meesters brengt het Frans Hals Museum juist déze ‘helden’ uit de eigen verzameling voor het voetlicht: Hendrick Goltzius, Karel van Mander, Jan Porcellis, Salomon van Ruysdael, Nicolaes Berchem en nog vele anderen. De driejarige collectiepresentatie is vanaf 8 maart 2019 te zien in Frans Hals Museum Hof aan het Groot Heiligland.

In Haarlemse Helden. Andere Meesters, wordt het werk van de oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw op een eigen(tijdse) manier gepresenteerd. Aan de hand van actuele thema’s – zoals gender, geloof en afkomst – wordt onderzocht hoe het komt dat een kunstenaar soms ‘in’ of ‘uit’ is. Welke kunstenaar had een sterrenstatus en is nu minder bekend? Wat waren – of zijn – de oorzaken voor het succes van deze kunstenaars? Welke rol speelde afkomst of sociaal-maatschappelijke status hierbij? En welke rol is er weggelegd voor het museum en zijn publiek? Kortom, wie bepaalt of iets ‘In’ of ‘Out’ is?

Het Frans Hals Museum voegt moderne en hedendaagse accenten toe, met werk van onder andere Tracey Emin, Celine van Balen, Barbara Visser en Guido van der Werve. Door een transhistorische relatie te leggen tussen eigentijdse werken uit de verzameling en oude meesters daagt het museum zijn publiek uit om anders te kijken en daardoor meer te zien. Deze unieke ‘cocktail light’ van oud en nieuw zorgt voor talloze ontdekkingen en nieuwe inspiratie.

Haarlemse Helden. Andere Meesters is van 8 maart t/m 1 juli 2022 in het Frans Hals Museum.

Klik hier voor meer informatie.