Leeuwarden 05 juni 2021 - 18 juli 2021

Haute Bordure

Fries Museum - Ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie: het laat zien wie je bent. 

Haute Bordure toont vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620. Van ritselende roaring twenties-jurkjes tot 18e eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. 

Ook zie je dat borduurwerk hand in hand gaat met rijkdom, met luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels én het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Bovendien markeert fijn, wit borduurwerk belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. 

Zin om zelf aan de slag te gaan? Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma. Zo kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Er ontstaat een gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje kan bijdragen. Daarnaast kun je een van de masterclasses van Crafts Council Nederland volgen, geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. 

Klik hier voor meer info!