Hella Jongerius, "Breathing Colour" Design Museum, London. Beeld: Luke Hayes.
OUD AGENDAITEM

Hella Jongerius: Breathing Colour

Ontwerper Hella Jongerius presenteert, na vijftien jaar kleuronderzoek, een serie installaties die ons begrip van kleur en vorm verdiepen. Ze toont een verzameling speciaal ontworpen objecten die laten zien hoe de beleving van kleur en vorm wordt beïnvloed door het daglicht, dat verandert gedurende de ochtend, middag en avond. Daarbij selecteerde ze samen met kunstenaar Mathieu Meijers werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

De tentoonstelling bevraagt onze perceptie van kleur en reflecteert op de geschiedenis van kleuronderzoek. Hella Jongerius - Breathing Colour is een statement over de kracht van kleur, de imperfectie en veelzijdigheid van kleur, als reactie op de vlakke kleuren vervaardigd door de industrie. 

Haar onderzoeksobjecten worden getoond in combinatie met een selectie uit de museumcollectie, gemaakt in samenwerking met beeldend kunstenaar Mathieu Meijers (Stein 1951). Jongerius’ recente onderzoek gaat zo een dialoog aan met de werken van ambachtslieden, oude meesters en eigentijdse kunstenaars als Francis Picabia en Jan Schoonhoven.

Zinderende kleuren
Jongerius bekritiseert de kleurindustrie, waar een beperkt palet aan pigmenten, en het streven naar kleuren die er onder elke lichtomstandigheid hetzelfde uitzien, heeft geresulteerd in vlakke, statische kleuren. Jongerius: “We selecteren kleuren uit kleurenwaaiers of kleursystemen met behulp van nummers en coderingen. Kennis over de complexiteit en opbouw van kleur is sterk vereenvoudigd. Er is een groot aanbod van RAL-codes en andere kleursystemen maar ze stralen en zinderen niet zoals de kleuren op de doeken van de oude meesters. De industrie mist op dit moment de ambitie om intense kleurrecepten tot stand te brengen.”

Als kleuractivist gaat Jongerius de barricades op voor een intensere kleurbeleving. Leve de instabiliteit van kleur!

De tentoonstelling “Hella Jongerius – Breathing Colour” loopt van 9 juni t/m 12 augustus in het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie.