Portret Herman Boerhaave, door Aert de Gelder. Collectie Amsterdam Museum
OUD AGENDAITEM

Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap

Rijksmuseum Boerhaave - Rijksmuseum Boerhaave viert de 350ste geboortedag van de Leidse alleskunner Herman Boerhaave met de jubileumtentoonstelling Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap. In de tentoonstelling ervaart de bezoeker een tijd van grensverleggende veranderingen en ontmoet beroemde tijdgenoten van Boerhaave. Hun wetenschappelijke methoden veroverden de wereld.

Herman Boerhaave was een alleskunner: Arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker. Dat maakte hem één van de beroemdste mannen van Europa. In 1700 behoorde Nederland tot de rijkste landen van Europa. Hierdoor kon Boerhave zijn talenten ontwikkelen en groeide hij door zijn onderzoekende geest en systematische werkwijze uit tot het prototype van een moderne onderzoeker.

Tijdens de tentoonstelling kunnen de bezoekers zich laten verrassen door de ontdekkingen die in de gouden eeuw van de wetenschap zijn gedaan door Boerhaave en tijdgenoten als Frederik Ruysch, Daniel Fahrenheit en Carolus Linneaus. Maar liefst 110 objecten brengen het verhaal tot leven.

Samen met hun familie kunnen kinderen zelf op ontdekking uit door aan de slag te gaan met replica’s van objecten en quizzen. Zo leren bezoekers op een laagdrempelige manier een schat aan kennis en ervaring over ‘de leermeester van Europa’ en zijn tijdgenoten. Ook organiseert het museum een verdiepende lezingenserie met museumconservatoren en wetenschapshistorici.

Het topstuk van de tentoonstelling is het recent gerestaureerde familieportret van Rembrandt-leerling Aert de Gelder waarop Herman Boerhaave, zijn vrouw Maria Drolenvaux en dochter Johanna Maria te zien zijn. Dit portret uit de collectie van het Rijksmuseum is op de tentoonstelling voor het eerst in herstelde glorie te bewonderen. Daarnaast krijgen bezoekers ook de primeur om het originele doopregister van Herman Boerhaave te bewonderen, dat nog nooit eerder is tentoongesteld.

De jubileumtentoonstelling Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap is van 30 november 2018 t/m 1 september 2019 te zien in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Klik hier voor meer informatie.