Jozef Israëls - Koffie drinkende vrouw, circa 1902
OUD AGENDAITEM

Het leven getekend

Kröller-Müller Museum - In de tentoonstelling Het leven getekend zijn veel zelden getoonde tekeningen, pastels en aquarellen uit de collectie van het Kröller-Müller Museum te zien. De werken geven een inkijkje in het leven in de late negentiende en begin twintigste eeuw.

De collectie van het Kröller-Müller Museum is wereldberoemd om zijn schilderijen van grote meesters als Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet, Piet Mondriaan en Georges Seurat. Maar de collectie is nog veel rijker. De tentoonstelling Het leven getekend toont een selectie van circa honderdtwintig werken uit de meer dan 4.500 tekeningen, pastels, aquarellen en gravures uit de periode 1850-1950.

De werken op papier van kunstenaars als Jozef Israëls, George Breitner, Bart van der Leck, Georges Seurat, Odilon Redon en Paul Signac laten het alledaagse leven zien. Mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoals de zwoegende vissers van Jan Toorop of de danseressen van Marius Bauer en Pablo Picasso, of juist op rustmomenten, zoals de in gedachten verzonken vrouwen van Suze Robertson en Charley Toorop. Het straatleven en het nachtleven zijn geliefde thema’s in de aquarellen en houtskooltekeningen van Isaac Israels, Leo Gestel en Alexander Bogomazov.

Klik hier voor meer informatie over Het leven getekend, van 12 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 te zien in het Kröller-Müller Museum.