David Hockney, 'Nog meer gevelde bomen langs Woldgate', 2008, olieverf op 20 doeken, © David Hockney, Foto: Richard Schmidt
OUD AGENDAITEM

Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature

Van Gogh Museum – Vanaf 1 maart is de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature te zien in het Van Gogh Museum. In de kleurrijke en kolossale werken van David Hockney zijn veel gelijkenissen te zien met het werk van Vincent van Gogh. Net als van Gogh gebruikt hij veel felle kleuren en experimenteert hij veel met perspectief. Ook haalt hij veel inspiratie uit de natuur.

De groots opgezette tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature toont de onmiskenbare invloed van Vincent van Gogh op het werk van David Hockney. Een van de hoogtepunten is het wereldberoemde The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 dat bestaat uit 32 onderdelen met een breedte van 9,75 en een hoogte van 3,66 meter. Alle werken van Hockney, zoals video’s, schetsen, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Hockney over Van Gogh: ‘Zijn schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Goghs schilderijen omdat je kunt zien hoe ze zijn gemaakt. Alle penseelstreken zijn zichtbaar, je ziet precies hoe ze op het doek zijn aangebracht. Als je één grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes; je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij, en dat fascineerde Van Gogh ook. Hij had een glasheldere blik.’

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature, te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam vanaf 1 maart t/m 26 mei 2019.